. Ma Zita napja van.
Ismerjük meg a Speyside whiskyvilágának sajátosságait
2020-06-21 12:27:37
Ismerjük meg a Speyside whiskyvilágának sajátosságait

Ismerjük meg a Speyside whiskyvilágának sajátosságait

A cikkben a Speyside régiót fogjuk tehát egy kicsit részletesebben is bemutatni. Külön figyelmet szentelünk a természeti adottságok részletezésének, a helyileg működő lepárlók sajátosságainak, valamint az itt készült whisky alapvető tulajdonságainak.


A Speyside régió alapvető jellegzetességei

 

A Speyside régiót egész nyugodtan nevezhetnénk a skót whisky fellegvárának is, hiszen egykoron ezen a vidéken jött létre a modern kori skót whiskyipar. Persze ez részben annak is köszönhető, hogy a környék bővelkedik a természeti adottságokban. Fenségesen magas hegyvonulatok, hosszan elterülő síkságok, illetve kuszán kanyargó folyók szép számmal akadnak a vidéken, csak győzzön bennük gyönyörködni az egyszeri látogató. Na és persze ott vannak még a legendás whiskylepárlók is, amelyek messze földön híressé teszik Skócia egyik legkülönlegesebb régióját.


Nehéz eldönteni, hogy a Speyside régióban folyóból vagy whiskylepárlóból akad-e több

 

A Spey-folyó mellett az Islay szintén hosszú kilométereken át kanyarog a festői vidéken, nem beszélve a rengeteg hevesen alázúduló kisebb mellékfolyóról. A vizek szerelmesei fantasztikus látványban részesülhetnek tehát a festői vidéken barangolva. Az ízletes skót whisky iránt érdeklődők pedig egyenesen a mennyországban érezhetik magukat, hiszen a Speyside régióban utazgatva lépten nyomon whiskylepárlóval találhatják szembe magukat. Ha pedig már itt jár az ember, akkor csak-csak megáll egy kóstoló kedvéért.

 

Ilyenkor pedig a nyugalom és a harmónia járja át a lelkét, ami a fantasztikus vidék egyértelmű hatásának tudható be. A történelmi múltra visszatekintő whiskygyártás pedig csak tovább fokozza a terület különleges voltát.


Leginkább mi jellemzi a régióban készített whiskyt?

 

Ahogyan a Speyside régióban utazva egyaránt találkozhatunk meredek hegycsúcsokkal és hosszan elnyúló síkságokkal, úgy a környéken készített whiskykre is egyértelműen a sokszínűség jellemző. Ennek megfelelően az egyéni ízlésünktől függetlenül is megtalálhatjuk a számunkra kedves nedűket.

 

Merthogy a testesebb, markánsabb whiskyt kedvelők számára ugyanúgy akadnak szép számmal lepárlók, ahogyan a szolidabb, kevésbé füstös és karakteres ízeket előnyben részesítők is megtalálhatják a számításaikat errefelé járva. Részben ennek is tudható be, hogy a Speyside a turisták kedvelt célpontjának számít. Gyakorlatilag egy nagyobb társaság valamennyi tagja jól szórakozhat, méghozzá felejthetetlen ízélményekben részesülve.

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munká...
Bővebben >>