. Ma Ervin napja van.
Az Afganisztánban történt balesetre egyelőre nincs magyarázat
2011-05-20 06:51:09
Az Afganisztánban történt balesetre egyelőre nincs magyarázat

Az Afganisztánban történt balesetre egyelőre nincs magyarázat

Az Afganisztánban állomásozó tartományi újjáépítési csoport hat magyar katona által irányított egyik M-RAP MaxxPro típusú gépjárművével súlyos baleset történt kedden, Baglán tartományban. A járműben feladatukat végző katonák közül ketten a Magyar Honvédség hősi halottai, ketten súlyosan és ketten könnyebben sérültek. Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtökön délután a Honvédkórházban meglátogatta az Afganisztánban megsérült négy katonát, majd Egerben tett látogatása során sajtótájékoztató keretében számolt be a tragikus balesetről:


Scheibli Tamás szakaszvezető vezette az M-RAP MaxxPro típusú magasépítésű korszerű katonai járművet. Azt hogy a balesetet mi okozta pontosan még nem lehet tudni, mivel a szakaszvezetőt súlyos sérülései miatt folyamatosan altatják és csak rövidebb időkre ébresztik föl. Valószínűsíthető, hogy a hirtelen félrekapott kormányzás miatt az útpadkára történő felhajtás következtében borult föl és pördült meg többször a jármű, amely nagyobb sebességgel haladt a konvojjal együtt. Scheibli Tamás  a balesetben súlyos agyrázkódást szenvedett, belső koponyaűri vérzései miatt folyamatosan figyelik és mindent elkövetnek a felgyógyulásáért az ország egyik legjobbnak tartott kórházában – mondta Hende Csaba, majd hozzátette, hogy az előző naphoz képest javulás tapasztalható a szakaszvezető állapotában, akit a mai napon ismételten fölébresztenek és elképzelhető, hogy többet megtudnak a baleset körülményeiről.

A másik katona lábszártörést és tüdőzúzódásokat szenvedett. Egy rendkívül nehéz és kényelmetlen repeszálló mellényt viselt, amelyben kerámia betétek vannak, így a baleset során a bekötött biztonsági övvel ellátott katonának olyan mértékben összenyomta a felszerelés a mellkasát, hogy a tüdeje is megsérült.

A további két katona könnyebb sérüléseket szenvedett - nyilatkozta Hende Csaba.

Az elhunyt Dálnoki András szakaszvezető toronylövész és a járműparancsnok Róth Orsolya őrmester földi maradványait vasárnap szállítják haza. A koporsókat Kecskeméten fogadják. A két elhunytat hőssé nyilvánították, posztumusz hadnagyokká tüntették ki és a Magyar Honvédség saját halottjainak tekinti őket. A végső búcsú időpontját a rokonokkal egyeztetik.

A miniszter elmondta: Egyelőre érthetetlen, hogyan következhetett be a tragikus kimenetelű baleset. A magyar katonai konvoj öt járműve Mazari-Sarifból Puli-Humriba vezető, német katonák által épített jó minőségű műúton haladt, amikor egy afgán jármű tűnt föl. A konvoj megkezdte az előzést, s amikor a balesetet szenvedett - a sorban harmadik - MaxxPro az afgán jármű mellé ért, akkor a vezető hirtelen félre rántotta a kormányt. Scheibli Tamás alapos kiképzést kapott Németországban és Afganisztánban is, mivel összesen 2000 kilométer távon vezette ezt a ma legbiztonságosabbnak számító járművet, aminek az alja azért V alakúra alakított, hogy a felrobbanó pokolgépek lökéshullámait elvezesse. Az M-RAP MaxxPro típusú járműből 19-et az idén bocsátottak az amerikai szövetségesek az Afganisztánban szolgálók rendelkezésére.  


A német parancsnokság alatt álló régió baleseti helyszín körülményeit a német katonai rendészet vizsgálja, mely jelentésnek eredményét a jövő hétre várják – mondta el Hende Csaba honvédelmi miniszter az egri sajtótájékoztatón.


További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>