. Ma Máté napja van.
2696 KM 1 LITER BENZINNEL
2013-05-08 09:36:27
2696 KM 1 LITER BENZINNEL

2696 KM 1 LITER BENZINNEL

Elindult a Kecskeméti Főiskola GAMF csapata, hogy egymás után két olyan versenyen is részt vegyen saját építésű járművével, ahol a cél a minél kevesebb üzemanyag fogyasztása. Eddigi legjobb eredményüket – 2696 km 1 liter benzinnel –, amellyel jelenleg a világranglista 2. helyét foglalják el, nehéz lesz túlszárnyalni, de az erre az évre épített új járműbe is „beletették” minden tudásukat.

 

 

* Fotó: A GAMF csapat

 

 

 

A GAMF csapat 2010-ben versenyzett először, azóta a 4. járművüket építették meg és három év alatt több száz csapatot maguk mögé utasítva egészen a világranglista 2. helyére „szállította” őket a Megaméternek nevezett üzemanyag-takarékos jármű.

 

 Idén már a Megaméter IV-gyel versenyeznek, amelyhez felhasználták az előző három jármű építésekor és versenyzésekor szerzett összes tapasztalatot. Csökkenteni tudták a karosszéria légellenállását, a szén-méhsejt-szén szerkezetű kompozit műanyag karosszéria minden eddiginél könnyebb lett. A motoron is sokat dolgoztak, számításokat, szimulációkat, fékpados teszteket és méréseket végeztek, hogy tökéletesítsék. Az elektromos rendszerben is fejlesztéseket hajtottak végre, elkészült egy teljes járműirányító vezérlő egység.  Ha a Megacontrol beválik, akkor nem lesz az autóban olyan komplex alkatrész, amely ne lenne saját fejlesztésű.  A  járművet faintarziák díszítik, ami jobban illik az autóhoz, mint gondolnánk, hiszen ez a megoldás ugyanazt a mívességet, aprólékos kidolgozást képviseli, mint maga a Megaméter.

 

 

A két májusi verseny közül az első a Toulouse-ban, városi pályán megrendezett EducEco lesz, ahol először vesznek részt a kecskemétiek egyedüli magyar csapatként. Ezt amolyan „előversenynek” tekintik a rotterdami Shell Eco-marathon előtt, ahol még módjuk lesz tesztelni és finomítani a beállításokat, s itt debütál a csapat új pilótája is. 

 

Az elsőéves gépészmérnök-hallgató lánynak, Bettinának alaposan fel kell készülnie, ha elődje nyomdokaiba akar lépni.   A korábbi pilóta, az azóta műszaki menedzserként végzett Kriszta, már minden csínját-bínját kitanulta a nem mindennapi jármű vezetésének, és nagyban hozzájárult a sikerekhez.  A csapat jó része egyébként újoncként vesz részt az idei versenyeken, a 11 csapattagból 7-en ebben az évben csatlakoztak a „Megaméter projekthez”. A 2010-es induló csapatból oszlopos tagként már csak Kutasi Zoltán maradt, aki bekerült a La Femme magazin 50 tehetséges fiatal válogatásába. 

 

A franciaországi verseny után irány Rotterdam, a Shell Eco-marathon, amelyet május 14-e és 19-e között rendeznek meg.  A csapat idén nem nyilatkozik célkitűzésekről, számokról és kilométerekről. 2696 km/1 literes teljesítményükkel már olyan magas szinten vannak, ahonnan egészen kicsi javításhoz is nagy erőfeszítések kellenek és persze a körülmények kedvező összejátszása. Azt nem tagadják, nagyon örülnének, ha ismét meg tudnák szorítani a világelső nantes-i csapatot.  

 

                                                                                                                                        Forrás: Kecskeméti Hírhatár

Utoljára frissítve: 2013-05-08 09:38:41

További híreink
Lázár János kinyírta Budapest jövőjét
Kedd este jelent meg a Magyar Közlöny, benne egy jogszabállyal, ami szerint számos fővárosi és néhány vidéki fejlesztést töröl a kormány a „rezsicsökkentés megvédése és a...
2023-09-11 09:40:16, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Pintér nyomozókat toboroz kiemelt fizetésért
Pintér Sándor belügyminiszter új tervezete szerint az online térben elkövetett bűncselekmények felderítésére specializálódott egység felállítását tervezik. A kormányzat o...
2023-09-11 09:40:15, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Az igazgató sem tudja, miként kerültek az Orbán-idézetek az iskola falára
Nem tudja, kinek az ötlete volt az Orbán Viktor idézetek falra helyezése, a táblával ő is csak akkor szembesült, amikor már felszerelték – erről beszélt a csepeli Jedlik ...
2023-09-03 10:33:28, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pintér Sándor belügyminiszter új tervezete szerint az online térben elkövetett bűncselekmények felderítésére s...
Bővebben >>