. Ma Frigyes napja van.
2696 KM 1 LITER BENZINNEL
2013-05-08 09:36:27
2696 KM 1 LITER BENZINNEL

2696 KM 1 LITER BENZINNEL

Elindult a Kecskeméti Főiskola GAMF csapata, hogy egymás után két olyan versenyen is részt vegyen saját építésű járművével, ahol a cél a minél kevesebb üzemanyag fogyasztása. Eddigi legjobb eredményüket – 2696 km 1 liter benzinnel –, amellyel jelenleg a világranglista 2. helyét foglalják el, nehéz lesz túlszárnyalni, de az erre az évre épített új járműbe is „beletették” minden tudásukat.

 

 

* Fotó: A GAMF csapat

 

 

 

A GAMF csapat 2010-ben versenyzett először, azóta a 4. járművüket építették meg és három év alatt több száz csapatot maguk mögé utasítva egészen a világranglista 2. helyére „szállította” őket a Megaméternek nevezett üzemanyag-takarékos jármű.

 

 Idén már a Megaméter IV-gyel versenyeznek, amelyhez felhasználták az előző három jármű építésekor és versenyzésekor szerzett összes tapasztalatot. Csökkenteni tudták a karosszéria légellenállását, a szén-méhsejt-szén szerkezetű kompozit műanyag karosszéria minden eddiginél könnyebb lett. A motoron is sokat dolgoztak, számításokat, szimulációkat, fékpados teszteket és méréseket végeztek, hogy tökéletesítsék. Az elektromos rendszerben is fejlesztéseket hajtottak végre, elkészült egy teljes járműirányító vezérlő egység.  Ha a Megacontrol beválik, akkor nem lesz az autóban olyan komplex alkatrész, amely ne lenne saját fejlesztésű.  A  járművet faintarziák díszítik, ami jobban illik az autóhoz, mint gondolnánk, hiszen ez a megoldás ugyanazt a mívességet, aprólékos kidolgozást képviseli, mint maga a Megaméter.

 

 

A két májusi verseny közül az első a Toulouse-ban, városi pályán megrendezett EducEco lesz, ahol először vesznek részt a kecskemétiek egyedüli magyar csapatként. Ezt amolyan „előversenynek” tekintik a rotterdami Shell Eco-marathon előtt, ahol még módjuk lesz tesztelni és finomítani a beállításokat, s itt debütál a csapat új pilótája is. 

 

Az elsőéves gépészmérnök-hallgató lánynak, Bettinának alaposan fel kell készülnie, ha elődje nyomdokaiba akar lépni.   A korábbi pilóta, az azóta műszaki menedzserként végzett Kriszta, már minden csínját-bínját kitanulta a nem mindennapi jármű vezetésének, és nagyban hozzájárult a sikerekhez.  A csapat jó része egyébként újoncként vesz részt az idei versenyeken, a 11 csapattagból 7-en ebben az évben csatlakoztak a „Megaméter projekthez”. A 2010-es induló csapatból oszlopos tagként már csak Kutasi Zoltán maradt, aki bekerült a La Femme magazin 50 tehetséges fiatal válogatásába. 

 

A franciaországi verseny után irány Rotterdam, a Shell Eco-marathon, amelyet május 14-e és 19-e között rendeznek meg.  A csapat idén nem nyilatkozik célkitűzésekről, számokról és kilométerekről. 2696 km/1 literes teljesítményükkel már olyan magas szinten vannak, ahonnan egészen kicsi javításhoz is nagy erőfeszítések kellenek és persze a körülmények kedvező összejátszása. Azt nem tagadják, nagyon örülnének, ha ismét meg tudnák szorítani a világelső nantes-i csapatot.  

 

                                                                                                                                        Forrás: Kecskeméti Hírhatár

Utoljára frissítve: 2013-05-08 09:38:41

További híreink
Az egyetemisták közel fele fontolgatja a külföldi letelepedést
Az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen nőtt az elmúlt öt év során, miközben egyre többen képzelik el, hogy hosszú távon külföldön éljenek. Ezt támasztja al...
2024-07-14 12:22:54, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Utolsó értékes ingatlanát is kénytelen volt eladni az MSZP
Megvált utolsó nagy értékű ingatlanától is a Magyar Szocialista Párt – értesült az rtl.hu. A csatorna hírportálja úgy tudja, hogy a több mint 6800 négyzetméteres telken e...
2024-07-14 12:22:50, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Kilép az MSZP-ből a második került újraválasztott polgármestere, Őrsi Gergely
Őrsi Gergely, aki a szavazatok 69,72 százalékát szerezve nyerte meg a II. kerületi polgármester-választást, bejelentette, hogy hamarosan kilép az MSZP-ből, de más pártba ...
2024-07-07 09:47:33, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és de facto vezetője péntek hajnalban dulakodásba keveredett egy népszerű ...
Bővebben >>