EGRI HÍRHATÁR - Októberi kalendárium

EGRI HÍRHATÁR
   
 2024.07.18.
 Csütörtök
Ma Frigyes napja van.
Holnap Emília napja lesz.
   EUR árfolyam
   390,90 Ft
   CHF árfolyam
   402,54 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2011. 10. 01. 08:41     


Októberi kalendárium
Neves napok, események október hónapban.

Az október elnevezés a latin octo (jelentése: nyolc) szóból származik, utalva ezzel arra, hogy október volt az év nyolcadik hónapja a római naptárban. A népi kalendárium Mindszent Havaként, az ősi magyar kultúra Őszhóként emlegeti. Ismert még a Magvető Hava, valamint a Bököly (ebben a hónapban van a Skorpió csillagjegy, a bököly régiesen skorpiót jelent) elnevezés is.

 

 

 


Jankovics Marcell Jelkép-kalendáriumában azt írja, hogy Róma októberi ünnepei a márciusi jeles napok tükörképei. A földműves, a halász, a hajós és a katona a márciustól októberig tartó nyárias időszakban volt aktív. Márciusban tolta vízre a hajóját, vette elő a szerszámait, fényesítette ki a fegyvereit, és októberben vontatta partra, rakta el őket, illetve olajozta meg az utóbbiakat, hogy a téli nedvességtől be ne rozsdásodjanak.


Októberben megindul a lombhullás, a költöző madarak közül az utolsók is elrepülnek. Megérkezik északról a vetési lúd. A hörcsög és az ürge megkezdi téli pihenőjét. A békák, teknősök, gyíkok a föld alá, vagy iszapba húzódnak. A halak mozgása lelassul, már kevesebbet táplálkoznak a hűlő vízben.

 

Népi megközelítésben:

 

Október 2. Petra napja

Az első lombhullató nap

 

Október 4. Assisi Szent Ferenc napja

Ha ezen a napon ültettek kotlót, akkor nyírfaágat tettek a fészkébe, hogy a csirkék el ne pusztuljanak. Úgy gondolták, a nyírfaág megvédi a csirkéket a kikelésig az ártó, gonosz hatalmaktól. Ekkortájt volt szokás kanászostorral csattogtatni a hegyen, hogy elűzzék a gonosz szellemeket.


Október 9. Szent Dénes napja

A Dénes nap időjárásából következtetni lehet a téli időjárásra. Azt tartják, ha ökörnyál száll a levegőben, vagy a fák másodszor virágzanak, hosszú, szép ősz lesz. Zivatar esetén hideg, szeles télre számítottak a szőlősgazdák. Ha északról fú a szél, és tiszta az ég, és a csillagok is tündökölve ragyognak: szigorú, kemény tél várható. Ha viszont napnyugat felől fú a szél, és az ég egy kissé felhős, akkor enyhe tél, korai tavasz és bő termés lesz a jövő évben.

 

Október 15. Szent Teréz napja

Sok helyen ez a nap a szüret kezdete. Ezt Egerben Teréz-szedésnek nevezik. A Bánságban és Bácskában asszonyi dologtiltó nap volt. Az asszonyoknak tartózkodni kellett a nagyobb házi munkáktól: ilyenkor a nőknek tilos volt mosni, kenyeret sütni, mert a néphit szerint mindez nagy bajt, veszedelmet hozhat a házra és a lakóira.

 

Október 16. – Szent Gál napja

A halászat befejező napjának tartják, erre a napra estek az utolsó hálós halászatok. Ez a nap a makk érésének kezdetét jelöli, és ott tartották számon, ahol nagyobb mértékben foglalkoztak rideg állattartással, ugyanis ekkor hízlalás céljából kihajtották a disznókat a tölgyesbe. Szent Gál nevének a „gallus” (vagyis „kakas”) szóval való egyezése magyarázza a „kakas-ünnepet” (kakasviadalt, kakassütést, kakaskirály-választást). Régebben az iskolás gyerekek egy-egy kakast vittek a tanítónak ezen a napon.

 

Október 18. - Szent Lukács napja

Szent Lukács polgári foglalkozására nézve orvos volt. Így lett ő az orvosok, kórházak, fürdők jeles szentje. Szent Lukács szimbóluma a szárnyas ökör.


Lukács napját a gesztenyeszüret napjaként tartják számon a népi kalendáriumban. Ekkor van a pécsváradi leányvásár is.


Baranya megyében ősszel tartották az úgynevezett leányvásárokat. Különösen azokon a területeken volt jellemző, ahol a népesség szétszórva lakott, az emberek ritkán érintkeztek egymással. Bizonyos alkalmakkor, vásárkor vagy búcsúkor nagy számmal gyűltek össze a környékbeliek. A leányvásár a fiatalok ismerkedési alkalma volt, sok-sok fiatal szépség ilyenkor ismerkedett meg az udvarlójával, vagyis a jövendőbeli urával. Az édesanyák ilyenkor a leányok teljes ünnepi ruhatárát magukkal vitték, s egy nap ötször is átöltöztették az eladó lányokat. A legények tömeges leánynézőt tartottak, melyből gyors megegyezés után gyakran leánykérés, s ott a helyszínen eljegyzés is lett, amit néha nyomban követett a lakodalom is.

 

Október 20. Szent Vendel napja.

Szent Vendelt a jószágtartó gazdák és pásztorok védőszentjükként tisztelték. Az esedékes korai fagyok miatt a kinti munkák mielőbbi befejezésére emlékezteti a betakarítókat. E napon nem fogták be a jószágot, továbbá vásárra sem hajtották. Sokfelé búcsúnapként is szolgált. A kezében kis bárányt tartó Szent Vendel szobor (mint az állatok védőszentje) hazánkban is sokfelé megtalálható a falvak határában, a legelők szélén. Régebben a Vendel-napi miséről szentelt vizet vittek haza, amit a jószágok ivóvizébe öntöttek, védekezvén a bajok ellen.

 

Október 21.  Orsolya napja

A káposzta és a kerti veteményes betakarításának a napja. A hajdúböszörményi pásztorok úgy tartották, ha ilyenkor szép az idő, akkor ez karácsonyig így is marad. Úgy vélték, amilyen Orsolya-napon az idő, olyan lesz a tél.

Kőszeg környékén hagyományosan ezen a napon kezdték a szüretelést. Ha hideg volt az idő, a szőlőszedők a mezsgyén rakott tűznél melengették elgémberedett ujjaikat, a szőlőtaposók meg forralt bort kaptak.

 

Október 23.  Kapisztrán Szent János napja

A megrövidült nappalt jelzi, hogy sok helyen ekkor gyújtanak először lámpát a szobában. Ekkor az este már hamar leszáll, így korán lámpát kell gyújtani.

 

Október 26. Dömötör, azaz Szent Demeter napja

Szent Demeter vértanúhalált halt katonatiszt volt, zománcképe megtalálható a szent Koronán.

Demetert törökűzőnek is nevezték, mivel a törökök a hideg beálltával, Dömötör napján mindig beszüntették a harcokat.

Vendel mellett az őszi pásztorünnepek napja. Az Alföldön és az ország észak-keleti részében főként a juhászok körében kedvelt a "Dömötörözés", a juhászbál, juhászok zárszámadó vigadalma volt. Ekkor számoltak el a gazdáknak a rájuk bízott nyájjal, és ekkor szerződtek a következő évadra. A napot juhászújévként, nevezetes bálját juhászbál, juhásztor, juhbál néven is emlegetik.

Ha ilyenkor (október 26-a táján) a nyájat terelő juhászt a fagyos szelű Dömötör "táncoltatta", abból a tapasztalt pásztorok kemény telet jósoltak.

 

Október 28. : Simon, Júdás (Szent Júdás Tádé, aki nem azonos Karióti Júdással)

Sokfelé télkezdő napnak tartják


A két bibliai apostol közös névünnepét így foglalta rímbe a régi parasztregula: "Megérkezett Simon, Júdás, jaj neked már pőre gatyás."  Azaz, megérkezett a hideg idő, ideje vastagabban, melegebben öltözködni.


Régen Hegyalján ekkor kezdődött a szüret, biztatásul pedig az októbervégi didergős munkához ez a rigmus járta:

"Rég felírta Noé Tokaj hegyormára, hegyaljai kapás várj Simon- Júdára."

 

A két apostol napja nem csak szüretkezdőként vált ismertté a néphagyományban, hanem Baranyában időjósló napként is számon tartották, ez a nap a hideg ősz beköszöntését jelentette. Úgy mondogatták: "Eljön a Simon, Júdás / Dideregve fázik a gulyás."

Simon, Júdás napja is szorosan kötődött a juhászélethez. Ekkorra a nyájak behajtását mindenképpen be kellett fejezni. Amennyiben szép idő van e napon, akkor jó termésre van kilátás a következő évben. E napon szokták hagyományosan megkezdeni a szüretet legészakibb történelmi borvidékünkön, Tokajban.

 

Október 31. Farkas napja, vagyis Regensburgi Szent Wolfgang (Farkas) püspök napja

Szent Farkas az erdőirtók, a famunkások, az ácsok védőszentje. Farkas napján „elalszanak a fák”, vagy nedvkeringésük leáll. Ekkor érkezett el a fadöntés ideje, egyben A faültetésre az egyik legkedvezőbb nap. A Reformáció Emléknapja.

 

Világviszonylatban:


Október 1.

965 – XIII. János pápa megválasztása.

1273 – Habsburg Rudolfot választották német királynak

1330 – Dörögdi Miklós kerül az egri püspöki székbe.

1579 – Megérkeznek az első jezsuita szerzetesek Kolozsvárra.

1847 – Werner von Siemens német feltaláló megalapítja a Siemens AG & Halske céget.

1848 – A pákozdi csatavesztés után Jellasics császári tábornok hadereje elvonul Bécs felé.

1848 – A magyar képviselőház Szemere Bertalant és Mészáros Lázárt az Országos Honvédelmi Bizottmány tagjaivá választja.

1850 – Az Ausztria és Magyarország közötti belső vámhatárokat részlegesen felszámolják.

1850 – Bevezetik a bélyegilletéket Magyarországon.

1867 – Megkezdi működését a Magyar Általános Hitelbank.

1869 – Az Osztrák–Magyar Monarchiában (a világon elsőként) bevezetik a postai levelezőlapok használatát.

1880 – Thomas Alva Edison elkezdi az elektromos lámpák sorozatgyártását

1887 – Megnyílik Budapest első villamosvonala a Nyugati pályaudvar és a Király utca között, ezzel Magyarországon is megjelenik a villamosított közúti vasút.

1891 – Megnyílik a Stanford Egyetem Kaliforniában.

1898 – Átadják a forgalomnak az al-dunai Vaskapu-csatornát.

1908 – Henry Ford bemutatja a T-modellt.

1908 – A Rókusi pályaudvar és a Személy pályaudvar között útjára indul a szegedi villamos.

1928 – A Szovjetunióban bevezetik az első ötéves tervet.

1929 – A Szovjetunióban bevezetik a forradalmi naptár használatát.

1932 – Gömbös Gyula alakít kormányt Magyarországon.

1938 – Németország annektálja a Szudétavidéket (Csehszlovákia 1/3-ad részét).

1939 – A német haderő bevonul Varsóba.

1944 – Tildy Zoltán a Magyar Front nevében követeli a háborúból való kilépést és az ellenzéki pártok bevonásával koalíciós kormány megalakítását.

1946 – Véget ér a nürnbergi per.

1958 – A NASA létrehozása.

1961 – Párizsban megalakul az OECD 

1962 – Japánban üzembe helyezik a Tokió-Oszaka gyorsvonatot.

1966 – Megkezdi működését ideiglenes helyén, a Hevesi Sándor téren a Nemzeti Színház.

1971 – Orlando városában megnyílik a Walt Disney World.

1982 – Elkezdik árulni az első CD-lejátszókat, a Sony, a Philips és a Polygram közös tervezésében (625 dolláros áron).

1982 – Helmut Kohlt választják meg a Német Szövetségi Köztársaság kancellárjává.

1988 – Mihail Gorbacsovot, az SZKP főtitkárát a Legfelső Tanács államfővé választja, ezzel a Szovjetunió állami és pártvezetése egyetlen ember kezébe kerül.

1992 – Megindul a Duna TV műholdas magyar adása.

2008 – Elindul az amerikai Comedy Central humorcsatorna magyar változata.

Október 2.

1187 – Szaladin, Egyiptom és Szíria uralkodója elfoglalja Jeruzsálemet, ezzel okot ad a III. keresztes háború megindítására.

1377 – Péter korábbi győri püspök elfoglalja a veszprémi püspöki széket.[1]

1472 – I. Mátyás király Kisszeben városát Kassa és Buda városok kiváltságával ruházza fel.

1604 – Kitör a Bocskai-felkelés.

1848 – Lemond az első felelős magyar kormány (Batthyány Lajos kormánya).

1849 – Komárom városa kapitulál.

1850 – Neszmély parasztsága rátámad a bordézsma behajtóira.

1889 – Megrendezik az első Pánamerikai Kongresszust Washingtonban.

1900 – Házasságot kötött Albert flamand gróf, belga királyi herceg és Wittelsbach Erzsébet hercegnő.

1910 – Első alkalommal ütközik össze két repülőgép a levegőben (Milánó fölött).

1924 – A Népszövetség elfogadja a nemzetközi viták békés rendezéséről szóló genfi jegyzőkönyvet.

1935 – Olasz invázió Abesszínia (Etiópia) ellen.

1938 – Megkezdi működését az első gázturbina. (A turbinát Jendrassik György szabadalmaztatta 1928-ban.)

1938 – Lengyel csapatok elfoglalják a Csehszlovákiához tartozó Teschent.

1941 – Megkezdődik a moszkvai csata ("Tájfun-hadművelet").

1944 – Német csapatok leverik a varsói felkelést.

1956 – Üzembe állítják az első atommeghajtású órát (New York City-ben).

1972 – Dánia a Közös Piacba való belépés mellett dönt.

1979 – II. János Pál pápa felszólal az ENSZ közgyűlésén.

1988 – Véget ér a szöuli olimpia.

1994 – A nagycenki kisvasút utolsó üzemnapja.

1996 – Első alkalommal akkreditál Magyarország Taskentbe (Üzbegisztán) nagykövetet, miután Magyarország elismerte a Független Államok Közösségét.

 

 

Október 3.

1564 – János Zsigmond erdélyi fejedelem csapatai elfoglalják Szatmárt.

1831 – A Magyar Királyság területén feloldják a kolerazárlatot.

1860 – Megindul az Ábrányi Kornél szerkesztette „Zenészeti Lapok”.

1866 – Aláírják a bécsi békét, mely lezárja az porosz–osztrák–olasz háborút.

1872 – Befejeződik a Székesfehérvár–Veszprém–Szombathely–Graz vasútvonal építése.

1885 – Nemzetközi gazdakongresszus kezdődik Budapesten.

1893 – J.S. Thurman szabadalmaztatja az első motoros porszívót.

1918 – Németországban Max von Baden alakít kormányt, és fegyverszüneti ajánlatot állít össze.

1922 – Az első fakszimile fénykép elküldése telefonvonalon keresztül (Washingtonban).

1926 – Megkezdődik a Páneurópai Unió első kongresszusa Bécsben.

1929 – I. Sándor király a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság nevét Jugoszláv Királyságra változtatja.

1934 – Budapesten megalakul a Magyar–Olasz Társaság.

1935 – Olaszország megtámadja Etiópiát.

1937 – A Márciusi Front nagygyűlést tart Makón (Makói Kiáltvány).

1940 – Románia felmondja az összes, a kisantantból és a Balkán-szövetségből fakadó kötelezettségeit.

1952 – Megjelenik az első mágneses szalaggal működő videomagnó (Los Angelesben).

1960 – Kádár János elmondja beszédét a „magyar kérdés”-ről az ENSZ közgyűlésén.

1968 – A csehszlovák párt- és államvezetés szerződést ír alá a szovjet csapatok további állomásoztatásáról az országban.

1968 – A csehszlovák párt- és államvezetés szerződést ír alá a szovjet csapatok további állomásoztatásáról az országban.

1969 – Átadják az NDK egyik presztízsberuházását, a berlini tévétornyot

1972 – Hatályba lép a Szovjetunió és az Egyesült Államok által kötött, a rakétaelhárító védelmi rendszerek korlátozásáról szóló SALT-1 szerződés.

1974 – Elkezdődik a Watergate-ügy bírósági eljárása.

1975 – Elhelyezik a paksi atomerőmű alapkövét.

1977 – Letartóztatják Indira Gandhit.

1985 – Első útjára indul az Atlantis űrrepülőgép.

1990 – Egyesül az NDK és az NSZK: Németország ismét egységes állam.

1991 – Budapesten megnyílik a Magyar Filmintézet filmszínháza, az Örökmozgó Filmmúzeum.

1997 – Magyarország vonatkozásában hatályba lép a védjegyek nemzetközi lajstromozásáról szóló Madridi Egyezményhez kapcsolódó 1989. évi Jegyzőkönyv.

2004 – II. János Pál pápa boldoggá avatja I. Károly osztrák császárt, (IV. Károly néven magyar királyt).

 

 

Október 4.

1468 – I. Mátyás király Brassó városa számára a magyar pénzek mellett a havasalföldi pénzek használatát is engedélyezi.

1490 – II. Ulászló magyar király és Beatrix özvegy királyné titkos házasságot kötnek.

1535 – Kinyomtatják az első teljesen angol nyelvű Bibliát 

1582 – A legtöbb katolikus országban életbe lép a XIII. Gergely pápáról elnevezett naptár (1582. október 4. után október 15. következett)

1664 – Új-Amszterdam (Nieuw Amsterdam) neve New York-ra változik.

1824 – Mexikó alkotmányának megszületése.

1830 – Dél-Németalföld polgársága elszakad az Egyesült Holland Tartományoktól, és Belgium néven kikiáltja függetlenségét.

1848 – Az aradi vár császári őrsége megtagadja az engedelmességet a forradalmi magyar kormánynak.

1850 – Az osztrák pénzügyminiszter előírja a császári és királyi pénzügyőrségek felállítását Magyarországon.

1852 – Leteszik a budapesti Szent István-templom, a későbbi Szent István-bazilika alapkövét.

1857 – Megindul a Szépirodalmi Közlöny, szerkesztője névleg Szelestey László, valójában Székely József.

1877 – Megkezdi működését Budapesten az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem.

1878 – I. Ferenc József király elfogadja Tisza Kálmán miniszterelnök lemondását.

1881 – Edward Leveaux szabadalmaztatja a gépzongorát.

1883 – Először indul el az Orient Expressz.

1896 – Átadják a budapesti Ferenc József hidat (ma Szabadság híd).

1915 – I. világháború: Orosz csapatok elfoglalják Máramarosszigetet.

1944 – A szovjet és román előrenyomulás miatt a magyar honvédség kiüríti és feladja Torda városát.

1952 – Ezen és az ezt követő napon közli a Szabad Nép teljes terjedelmében Sztálin írását "A szocializmus közgazdasági problémái a Szovjetunióban" címmel.

1957 – A szovjetek fellövik a Szputnyik-1 műholdat a világűrbe: ezt a napot tekintjük az űrkorszak kezdetének.

1983 – A Thrust2 nevű sugárhajtású jármű 1019,5 km/h-ra javítja az autók szárazföldi sebességi rekordját

1986 – Hollandiában Beatrix királynő felavatja a világ legnagyobb (Delta tervként ismert) gátrendszerét.

1991 – Antall József az USA-ban tárgyal George H. W. Bush amerikai elnökkel.

1993 – Moszkvában a kormányhoz hű csapatok leverik a Borisz Jelcin orosz elnök ellen szervezett katonai államcsínyt.

2010 – Az ajkai vörösiszap-katasztrófa során csaknem 1 millió köbméter vörösiszap öntötte el Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely településeket, 10 halálos áldozatot követelve.

 

 

 

Október 5.

1600 – A firenzei dómban megtartják Medici Mária és IV. Henrik francia király – a vőlegényt megbízottja képviseli – esküvőjét.

1762 – Bécsben bemutatják Christoph Willibald Glück „Orfeusz és Euridiké” c. operáját.

1789 – XVI. Lajost a felkelők Versailles-ból Párizsba költöztetik, a Nemzetgyűléssel együtt.

1793 – A francia Nemzeti Konvent (Convent National) elhatározza az új forradalmi naptár bevezetését, amely 1805. december 31-éig volt érvényes. Az év kezdete 1792. szeptember 22., a Köztársaság kikiáltásának napja. Az év 12 hónapból áll, melyek egységesen 30 naposak, így az év vége a Gergely-naptár szerint szeptember 16-ára esik.

1908 – Bulgária elszakad az Oszmán Birodalomtól, és deklarálja függetlenségét.

1918 – Zágrábban megalakul a Szlovének, Horvátok és Szerbek Nemzeti Tanácsa.

1919 – Norvégiában népszavazás dönt az alkohol-árusítás tilalma mellett.

1919 – Harry Hill Bandholtz amerikai tábornok megakadályozza a budapesti Nemzeti Múzeumnak a megszálló román hadsereg általi szervezett kirablását.

1921 – Megalakul a nemzetközi PEN Club.

1925 – Megkezdődik a locarnói konferencia.

1937 – Franklin D. Roosevelt amerikai elnök chicagói úgynevezett „karanténbeszéde”.

1961 – Az úgynevezett. „berlini válság” hatására a honvédelmi miniszter a második szolgálati évüket töltő sorállomány katonai szolgálati idejét határozatlan időre meghosszabbítja.

1968 – Az észak-írországi Derryben utcai harcok törnek ki a katolikus unionisták és protestáns lojalisták között.

1969 – Először kerül adásba a Monty Python műsora a BBC-n.

1983 – Lech Wałęsa megkapja a Béke Nobel-díjat.

2000 – Belgrádban tömegdemonstráción követelik Slobodan Milošević lemondását.

2010 – Horvátországban lekapcsolták az utolsó analóg adót is, ezzel déli szomszédunk lett az első régiónkbeli ország, ahol kizárólag digitális műsorszórás történik.

 

 

Október 6.

891 – Formosus pápa megválasztása.

1205 – III. Ince pápa János kalocsai érseket áthelyezi az esztergomi érseki székbe.

1395 – Zsigmond király kérésére IX. Bonifác pápa kiadja az óbudai egyetem alapítólevelét.

1437 – Az apáti csatában újabb vereséget szenvedett nemesek és Budai Nagy Antal győzelmes felkelői megkötik a második kolozsmonostori egyezséget.

1593 – Szinán török nagyvezír elfoglalja Veszprémet.

1631 – VIII. Orbán pápa megerősíti székében Dávid Pál veszprémi püspököt.

1636 – A nagyszalontai csata: I. Rákóczi György leveri a budai pasa seregét, amely őt akarja megbuktatni.

1666 – A Wesselényi-féle összeesküvés kezdete.

1844 – A Perczel fivérek kezdeményezésére Tolnában megalakul a Védegylet.

1848 – Bécsben forradalom tör ki. Latour császári hadügyminisztert meggyilkolják, a császári udvar Olmützbe menekül.

1849 – Pesten kivégzik Gróf Batthyány Lajost, Magyarország első alkotmányos miniszterelnökét

1849 – Aradon kivégzik a szabadságharc 12 honvéd tábornokát és egy ezredesét, az aradi vértanúkat.

1867 – A kormány betiltja a honvédegyletek e napra tervezett országos gyűlését.

1872 – A rendőrség betiltja az Általános Munkásegylet közgyűlését.

1883 – Istóczy Győző kezdeményezésére megalakul az Országos Antiszemita Párt.

1889 – Thomas Alva Edison bemutatja első mozgóképét.

1889 – Párizsban megnyílik a Moulin Rouge táncos revüszínház

1908 – Az Osztrák-Magyar Monarchia kormánya bejelenti Bosznia-Hercegovina annexióját.

 1912 – Országszerte szocialista tömeggyűléseket tartanak a Balkán-háború ellen.

1926 – Felavatják Budapesten a Pogány Móric tervezte Batthyány-örökmécsest.

1928 – Csang Kaj-Sek lesz a Kínai Köztársaság elnöke.

1934 – Elindul útjára az első hazai építésű Duna-tengerjáró hajó, a „Budapest”.[4]

1937 – Megalakul Budapesten a Gömbös Gyula Társaság.

1941 – Ifjúmunkások németellenes és antifasiszta tüntetése a Batthyány-örökmécsesnél.

1951 – A Szabad Európa Rádió megkezdi rendszeres magyar nyelvű adását.

1951 – Sztálin elismeri, hogy a Szovjetunió atombomba-kísérletet hajtott végre.

1956 – Ünnepélyesen újratemetik az 1949-ben kivégzett, 1955-ben rehabilitált Rajk Lászlót és mártír társait.

1966 – Az Amerikai Egyesült Államokban betiltják az LSD-t.

1979 – II. János Pál pápa – első pápaként – látogatást tesz a washingtoni Fehér Házban.

1989 – Budapesten összeül az MSZMP XIV. – egyben utolsó – kongresszusa.

1997 – Megindul a földfelszíntéri sugárzása Magyarország eddigi két legnagyobb kereskedelmi televíziójának, az RTL klub-nak és a TV2-nek.

2000 – Lemond Slobodan Milošević, Szerb Köztársaság elnöke.

2007 – Négyszemközti beszélgetést folytat Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő Bill Clintonnal a Parlamentben.

 

 

 

Október 7.

Kr. e. 3761 – A zsidó vallás szerint Isten e napon teremtette a világot

1184 – Francia szerzetesek lerakják a szentgotthárdi apátság alapjait a mai Szentgotthárdon

1555 – I. Szulejmán szultán újból elrendeli az erdélyi rendeknek, hogy ismét János Zsigmondot tekintsék erdélyi fejedelemnek.

1571 – A török hajóhad a lepantói csatában vereséget szenved az egyesült spanyol-velencei hajóhadtól.

1705 – II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem utasításban szabályozza a szécsényi országgyűlés végzése értelmében felállított Gazdasági Tanács működését.

1885 – Véget ér a nemzetközi gazdakongresszus Budapesten.

1915 – Bulgária a központi hatalmak oldalán belép az első világháborúba.

1919 – Megalakul a holland királyi légitársaság, a KLM.

1921 – A nemzetek elfogadják, hogy ez a nap a Himnuszok napja.

1931 – Az első infravörös fénnyel készült fénykép elkészül Rochester-ben.

1935 – A Népszövetség Tanácsa Olaszországot agresszornak nyilvánítja Etiópia megszállása miatt.

1938 – Az újonnan megalakuló szlovák kormány élére Jozef Tiso kerül.

1938 – Németországban törvényt hoznak, mely előírja, hogy minden zsidó állampolgár útlevelébe "J" megkülönböztető jelzést kell pecsételni.

1940 – Sztrájkba lépnek a salgótarjáni bányászok.

1949 – Megalakul a Német Demokratikus Köztársaság (NDK).

1959 – Bagdadban Baasz-párti katonatisztek, Ahmed Hasszán al-Bakr és unokaöccse, Szaddám Huszejn merényletet kísérelnek meg Abd al-Karím Kasszemtábornok–miniszterelnök ellen (sikertelenül).

1977 – Elfogadják a Szovjetunió új alkotmányát.

1982 – A New York-i Broadway-n bemutatják a "Macskák" c. musicalt.

1988 – A magyar országgyűlésben a képviselők „felállásos szavazással” döntenek a bős-nagymarosi vízlépcső építésének folytatásáról.

1989 – Grósz Károly lemond az MSZMP főtitkári posztjáról.

1989 – Budapesten megalakul a Magyar Szocialista Párt (MSZP).

2001 – Megindul az amerikai hadsereg támadása Afganisztán ellen.

2003 – Arnold Schwarzeneggert Kalifornia állam kormányzójává választják.

2004 – Lemond Norodom Szihanuk, Kambodzsa királya.

 

 

Október 8.

1588 – Rákóczi Zsigmond erdélyi fejedelem győzelme Szikszónál a törökök fölött.

1848 – Kossuth Lajos lesz az Országos Honvédelmi Bizottmány elnöke.

1848 – A Bécs felé visszavonuló Jellasics császári tábornok csapataival átlépi az osztrák-magyar határt.

1856 – Anglia háborút indít Kína ellen az ópium kereskedelmének monopóliumáért, melyhez hamarosan Franciaország is csatlakozik. Ez a második ópiumháború kezdete.

1896 – Elindul a Dow Jones jegyzése.

1902 – Átadják a Steindl Imre által tervezett Országházat.

1912 – Az I. Balkán-háború kezdete: Montenegró hadba lép az Oszmán Birodalom ellen.

1918 – A Magyarországi Szociáldemokrata Párt kiáltványt bocsát ki, melyben követeli a magyarországi nemzetek önrendelkezési jogát és a demokratikus átalakulást.

1939 – II. világháború: Németország bekebelezi Kelet-Lengyelországot.

1940 – Német csapatok vonulnak be Romániába.

1940 – Bartók Béla és felesége, Pásztory Ditta búcsúhangversenyt ad Budapesten. Nem sokkal később az Egyesült Államokba távoznak.

1944 – Német utászok felrobbantják az algyői Tisza-hidat.

1962 – Algéria, 109. tagállamként, az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagja lesz.

1970 – Irodalmi Nobel-díjban részesül Alekszandr Szolzsenyicin szovjet író.

1980 – A Magyarok Nagyasszonya kápolna felszentelése a Vatikánban.

1991 – Horvátország és Szlovénia elszakadnak Jugoszláviától, és kikiáltják függetlenségüket.

1993 – Az ENSZ Közgyűlése feloldja a Dél-afrikai Köztársaság elleni szankciókat, amelyeket a faji megkülönböztetés miatt vezettek be.

 

 

Október 9.

1542 – Kudarcba fullad Buda ostroma.

1789 – Az orosz–török háborúban az Orosz Birodalommal szövetséges osztrák csapatok elfoglalják Belgrádot a törököktől.

1807 – Poroszországban rendeletet adnak ki az örökös jobbágyság eltörléséről.

1855 – Isaac Singer, szabadalmaztatja a motoros varrógépet.

1874 – Megalapítják az Általános Postaegyesületet.

1888 – a Washington-emlékmű hivatalos megnyitása.

1914 – Első világháború: Német csapatok elfoglalják Antwerpent.

1916 – Első világháború: A nyolcadik isonzói csata kezdete. Az olasz hadsereg támadásait az osztrák-magyar haderő sikeresen visszaveri.

1918 – Wilson amerikai elnök bejelenti, hogy a Németországgal kötendő fegyverszünet feltétele Belgium és Franciaország elfoglalt területeinek azonnali kiürítése.

1934 – I.Sándor  jugoszláv királyt és Louis Barthou francia külügyminisztert egy macedón merénylő meggyilkolja Marseille-ben.

1940 – Német bombatámadás éri Londont. Megszületik John Lennon, a Beatles együttes egyik vezéralakja Liverpoolban.

1944 – Magyarországon új kormányrendelet tiltja meg a vendéglőknek a húsétel felszolgálását (kivéve a III. és IV. oszt. vendéglőket, itt is csak gulyás vagy főtt marhahús árusítható).

1944 – Winston Churchill és Sztálin "cédulaegyezményben" megállapodnak a befolyási övezetek felosztásáról. E területek további sorsa teljesen független lesz saját belső folyamataiktól, kizárólag a nagyhatalmak álláspontja lesz a döntő.

1944 – Debrecen térségében hatalmas méretű páncélos csata kezdődik a szovjet, és velük szemben álló német és magyar csapatok között.

1949 – A Görögországi választáson a királypártiak legyőzik a kommunistákat.

1965 – Az Egyesült Államokban először hoznak nyilvánosságra hivatalos adatokat a vietnami háborúban elszenvedett amerikai veszteségekről.

1974 – Faji zavargások törnek ki Bostonban.

1975 – Andrej Dmitrijevics Szaharov, szovjet ellenzéki tudósnak ítélik oda a Béke Nobel-díjat .

1986 – Londonban bemutatják az „Operaház fantomja” c. musicalt.

2004 – Demokratikus választások a NATO-csapatok által megszállt Afganisztánban.

2005 – Közlekedési balesetben könnyebben megsérül a NATO vezette nemzetközi erővel ott állomásozó magyar század két katonája.

2007 – Száműzetésben élő tibeti tüntetők hatolnak be Kína újdelhii nagykövetségére, a Kína által megszállva tartott Tibet felszabadítását követelve.

 

 

Október 10.

680 – Huszajn imám és családja lemészárlása a kerbelai csatában

1631 – A szászok elfoglalják Prágát.

1704 – (Vak) Bottyán János ezredes hűséget esküszik II. Rákóczi Ferencnek.

1717 – A száműzött II. Rákóczi Ferenc partra száll Gallipoliban (Gelibolu, Törökország).

1810 – A berlini Humboldt Egyetem alapító szenátusi ülése.

1846 – William Lassell felfedezi a Neptunusz holdját, a Tritont.

1851 – Ferenc József császár és király kinevezi Albrecht főherceget Magyarország katonai és polgári kormányzójává.

1865 – John Wesley Hyatt szabadalmaztatja a biliárdgolyót.

1903 – Megnyitják a (régi) Erzsébet hidat Budapesten.

1911 – Kínában a polgári forradalom megdönti az utolsó mandzsu császár, Pu Ji uralmát.

1913 – Panamában üzembe helyezik a Gamboa duzzasztógátat.

1923 – Cao Kunt az általa lefizetett Kínai Nemzetgyűlés a Kínai Köztársaság elnökévé választja.

1932 – Magyarországon feloldják a statáriumot.

1933 – Megjelenik az amerikai piacon a Dreft, a világ első szintetikus tisztítószere.

1935 – Bemutatják George Gershwin „Porgy és Bess” c .operáját a Broadway-n.

1963 – Aláírják a légköri nukleáris robbantás kísérletét tiltó egyezményt.

1964 – Tokióban megnyitják a nyári olimpiai játékokat.

1970 – A Fidzsi-szigetek függetlenné válik.

1979 – Panama megszerzi szuverenitását a Csatorna felett.

 

1986 – Lemond Simon Peresz izraeli miniszterelnök.

1987 – A Fidzsi-szigetek új államformája: köztársaság.

2002 – Irodalmi Nobel-díjat kap Kertész Imre.

 

 

Október 11.

1619 – Bethlen Gábor 10 ezer lovast indít a cseh-morva szövetséges csapatok megsegítésére.

1648 – II. Rákóczi György elfoglalja trónját, mint Erdély fejedelme.

1663 – Zrínyi Péter gróf Károlyváros közelében megveri az Új-Zrínyivár elfoglalására küldött török csapatokat.

1737 – A császári sereg feladja Nist.

1811 – Vízre bocsátják az első gőzhajtású kompot, a Julianná-t. Útja New York-ból Hobokenbe és vissza vezetett.

1867 – Megalakul a Temesvári Általános Munkásegylet.

1878 – I. Ferenc József király ismét Tisza Kálmánt nevezi ki magyar miniszterelnökké.

1881 – David Henderson Houston feltalálja a tekercsfilmes fényképezőgépet.

1886 – Thomas A. Edison 19 évesen szabadalmaztatja első találmányát, a szavazatok számlálására tervezett elektromos készüléket, de az Egyesült Államok Kongresszusa nem vásárolja meg az ötletet.

1887 – A. Miles feltalálja a liftet.

1907 – Megnyílik Budapesten az Andrássy úton a Modern Színpad

1934 – A pécsi bányászok sztrájkja: A tárnákban csaknem 1000 bányász kezd éhségsztrájkba.

1944 – A 2. Ukrán Front egységei bevonulnak Szegedre, a 3. Ukrán Front Kolozsvárra.

1945 – A kínai polgárháború kezdete (Csang Kaj-sek és Mao Ce-tung erői között).

1958 – Megalapítják a Balázs Béla-díjat.

1962 – XXIII. János pápa megnyitja a II. vatikáni zsinatot, a katolikus egyház 21. egyetemes zsinatát.

1971 – Panama az Amerikai Egyesült Államoktól hivatalosan kéri a csatornaövezet visszaadását.

1972 – Nagy börtönlázadás Washingtonban.

1986 – Ronald Reagan és Mihail Gorbacsov találkozója Reykjavíkban.

1990 – Irodalmi Nobel-díjat kap Octavio Paz.

1992 – Eduard Sevardnadze lesz Grúzia új elnöke.

2001 – Átadják az újjáépített Mária Valéria hidat Párkány és Esztergom között.

 

 

Október 12.

1492 – Kolumbusz Kristóf kiköt a Bahama-szigeteken, a mai San Salvadoron.

1684 – Lotaringiai Károly és Sobieski János lengyel király Párkánynál győzelmet aratnak a török haderő felett.

1726 – Poroszország elismeri a Pragmatica Sanctiót.

1810 – Az első „Oktoberfest” Bajorországban

1872 – I. Ferenc József király szentesíti a kolozsvári egyetem felállításáról szóló törvényt.

1875 – Esztergomban megnyílik a Keresztény Múzeum.

1877 – Budapesten átadják a déli vasúti összekötő hidat.

1902 – Leleplezik Fadrusz János Mátyás király-szobrát a kolozsvári főtéren.

1902 – A magyar labdarúgó-válogatott lejátssza első hivatalos mérkőzését Bécsben, mely a „sógorok” 5:0-s győzelmével végződik. A magyar csapat balösszekötője Hajós Alfréd, a kétszeres olimpiai bajnok úszó.

1918 – Ausztriát független köztársasággá kiáltják ki.

1927 – Joszif Visszarionovics Sztálin lesz az első számú vezetője Szovjetuniónak

1928 – Először használnak vastüdőt egy bostoni gyermekkórházban.

1930 – Megalakul a Független Kisgazdapárt, vezetője: Szijj Bálint.

1933 – Megnyílik az Alcatraz, mint szövetségi börtön.

1936 – Darányi Kálmán miniszterelnök alakít kormányt.

1968 – Megkezdődnek a 19. nyári olimpiai játékok Mexikóvárosban.

1971 –Bemutatják a Broadway-on, a Mark Hellinger Színházban Andrew Lloyd Webber és Tim Rice művét, a „Jézus Krisztus Szupersztár” c. musicalt.

1974 – Jasszer Arafat látogatása Magyarországon.

1975 – A Magyar Nemzeti Galéria megnyitása.

1982 – Jurij Vlagyimirovics Andropovot választják meg az elhunyt Leonyid Iljics Brezsnyev utódjának a Szovjetunió Kommunista Pártja főtitkári tisztségébe.

1988 – Izrael és Kína kereskedelmi egyezményt köt, valamint aláírja a diplomáciai kapcsolatot helyreállító tervet

2003 – Michael Schumacher hatodik világbajnoki címe a Formula–1-ben, mely csúcsot jelent a sportág történetében.

2008 – Maria Bernarda Bütler katolikus apáca, rendalapító szentté avatása

 

 

 

 

Október 13.

1307 – IV. (Szép) Fülöp francia király a templomos lovagrend elleni per során a rend 2000 tagját letartóztatja, perbe fogja, javaikat elkoboztatja és kivégezteti őket. Ezt a napot tartják annak a történelmi eseménynek amiből a péntek 13. babona kialakult.

1399 – IV.Henrik angol király megkoronázása.

1479 – A kenyérmezei csatában Báthory István országbíró, erdélyi vajda és Kinizsi Pál temesi ispán seregei szétverik a Dél-Erdélyben pusztító török haderőt.

1489 – Mátyás király a szentgotthárdi apátság apátválasztási jogát a pilisi monostornak adja, ezzel is felemelve a hanyatló apátságot.

1670 – A király Forgách Ádám grófot nevezi ki országbíróvá.

1860 – Bostonban egy ballonról elkészítik az első légi felvételt.

1917 – Fátimában megjelenik Szűz Mária kb. 70 000 ember előtt.

1925 – Magyarország és Franciaország kereskedelmi egyezményt kötnek a legnagyobb kedvezmény elve alapján.

1937 – Megtartják az első riasztási és elsötétítési légvédelmi gyakorlatot Budapesten és környékén.

1940 – A Nemzeti Parasztpárt lapjának, a Szabad Szónak vezetését Bajcsy-Zsilinszky Endre veszi át.

1943 – III. Viktor Emánuel király leváltja Mussolinit.

1944 – A KDNP megalakulása.

1944 – Brit-amerikai légitámadások a székesfehérvári, a pápai és a bánhidai vasúti pályaudvarok ellen.

1946 – Franciaországban elfogadják az átdolgozott alkotmányt, létrejön a IV. Köztársaság.

1953 – Samuel Bagno szabadalmaztatja az betörés elleni ultrahangos riasztót.

1967 – A Mikroszkóp Színpad megnyitása.

1970 – Angela Davist letartóztatják New Yorkban.

1972 – Az Andokban lezuhan egy repülőgép, fedélzetén egy rögbi csapattal, útban egy nemzetközi mérkőzésre Santiago de Chilébe. Felkutatásuk csak december 20-án sikerül. Az életben maradottak túlélésük érdekében halott társaik húsát ették. (Az esetről játékfilm is készült: "Életben maradtak" címmel).

1976 – Első alkalommal látják meg elektronmikroszkópon át az "Ebola" vírust.

1976 – Az Aerosmith megkezdi első európai turnéját Liverpoolban.

1981 – Hoszni Mubárak megnyeri az elnökválasztást Egyiptomban.

1987 – Az USA először vet be delfineket háborús célokra, a Perzsa-öbölben.

1987 – Costa Rica elnöke, Oscar Arias kapja meg a Béke Nobel-díjat.

1989 – A Parlamentben az SZDSZ átadja azt a 67 ezer aláírást, amely népszavazás kiírását szorgalmazza egyebek között az elnökválasztás kérdésében.

1991 – Konrád György írót Frankfurtban kitüntetik a Német Könyvkereskedők Béke-díjával, mely az egyik legnagyobb elismerés a kulturális életben.

1998 – Járai Zsigmond kijelölt pénzügyminiszter Nyíregyházán kijelenti, hogy a magyar a világ legerősebb gazdasága.

 

Október 14.

1066 – Hódító Vilmos herceg győz Anglia normann meghódítása során.

1604 – Bocskai István erdélyi fejedelem győzelmet arat Álmosd és Diószeg között a császári seregek fölött.

1763 – Esterházy Károly Egerben megalapítja a líceumot.

1806 – A Napóleon császár vezette francia csapatok a jéna–auerstädti csatában megsemmisítő vereséget mértek a porosz–szász seregre.

1883 – Megnyílik Szeged első állandó színháza.

1889 – Szily Kálmán személyében először választ természettudóst főtitkárává a Magyar Tudományos Akadémia.

1906 – Megnyílik Budapesten a Társadalomtudományok Szabadiskolája.

1911 – Budapesten bejegyzik az első magyar filmvállalatot, a Hunnia Filmgyárat.

1914 – Átadják a csepeli szikratávíró állomást.

1915 – Bulgária hadat üzen Szerbiának, ezáltal csatlakozik a központi hatalmakhoz.

1918 – Genfben T. G. Masaryk elnöklete alatt megalakul a cseh emigráns kormány.

1918 – Lemond Wekerle Sándor miniszterelnök kormánya.

1919 – Gyülekezési tilalmat rendelnek el Budapesten.

1926 – Lemond Bethlen István miniszterelnök kormánya.

1933 – Adolf Hitler bejelenti, hogy a Német Birodalom kilép a Népszövetségből.

1944 – Horthy kormányzó utasítására szabadon bocsátják a politikai foglyokat, köztük Bajcsy-Zsilinszky Endre képviselőt.

1947 – Chuck Yeager amerikai berepülőpilóta először lépi át a hangsebességet X–1 kísérleti repülőgépével.

1962 – Egy amerikai kémrepülőgép felfedezi a szovjet atomrakéták telepítését Kubában. Kialakul a kubai rakétaválság.

1964 – Japánban üzembe helyezik a világ első szuper sebességű vasútját, a Tokaido-t.

1964 – Martin Luther King Nobel-békedíjat kap.

1972 – Az NSZK és Kína felveszik a diplomáciai kapcsolatokat.

1986 – Elie Wiesel Nobel-békedíjat kap.

2007 –Hatan meghalnak és többen megsebesülnek, mikor az indiai Pandzsáb szövetségi állam Ludhijana városának egyik mozijában pokolgép robban.

 

 

Október 15.

1247 – Elkezdődik a kölni katedrális építése (633 évvel később fejezik be).

1458 – I. Sarolta ciprusi királynőt Nicosiában Ciprus, Jeruzsálem és Örményország koronáival királlyá koronázzák.

1529 – I. Szulejmán szultán feladja Bécs ostromát, és seregével hazaindul.

1619 – Bethlen Gábor erdélyi fejedelem birtokába kerül a pozsonyi várban őrzött Szent Korona.

1685 –Ahmed váradi pasa Váradon elfogatja Thököly Imrét azzal a szándékkal, hogy őt a bécsi udvarnak kiszolgáltatva békét vásároljon.

1750 – Megindul a menetrendszerű postakocsi-járat Bécs és Buda között. A kétnapos utat 15 forintért, azaz két borjú áráért tehette meg az utas.

1815 – Megkezdődik Bonaparte Napóleon száműzetése Szent Ilona szigetén.

1848 –A Jellasicsot üldöző magyar hadsereg Pozsonytól délre átlépi az osztrák-magyar határt.

1869 – I. Ferenc József császár és király szentesíti az Osztrák–Magyar Monarchiának a német vámegylettel kötött, a kereskedelmi és vámszerződéséről szóló törvényt.

1878 – New Yorkban megalakul az Edison Electric Light Company.

1894 – Párizsban letartóztatják Alfred Dreyfus zsidó származású francia vezérkari tisztet, kémkedés és hazaárulás (koholt) vádjával.

1928 –Egyetemisták tüntetnek a numerus clausus módosításával kapcsolatos intézkedések ellen. Bezárják a budapesti Műegyetemet, a Közgazdasági Egyetemet, az Iparművészeti Főiskolát és a pécsi egyetemet.

1944 – A magyar hatóságok elrendelték Ungvár kiürítését, s ezzel gyakorlatilag megszűnt a magyar közigazgatás egész Kárpátalján.

1973 –Megkezdődik a Haraszti-per. (Az újbaloldali Haraszti Miklóst 1973 májusában letartóztatják a „Darabbér” című – kiadásra nem került – könyvéért, majd 14 napos éhségsztrájkja után szabadon engedik.

1976 –A stockholmi Nobel-díj bizottság úgy dönt, hogy ebben az évben nem osztja ki a Nobel-békedíjat.

1995 – Szaddám Huszein 99,96%-os szavazati aránnyal nyeri az iraki elnökválasztást.

1997 – A Thrust SSC nevű sugárhajtású jármű 1228 km/h-ra javítja az autók szárazföldi sebességi rekordját.

2005 –A délvidéki Civil Mozgalom tüntetése Szabadkán a magyarok elleni atrocitások megfékezése érdekében.

2006 – Az olaszliszkai lincselésnek áldozatul esik Szögi Lajos tiszavasvári tanár

 

 

Október 16.

1448 – Hunyadi János vereséget szenved Rigómezőnél.

1604 – Bocskai István hajdúi élén bevonul Debrecenbe.

1690 – I. Lipót német-római császár, magyar király aláírja a Diploma Leopoldinumot.

1701 – Megalapítják a Yale Egyetemet.

1813 – A Népek Csatájának kezdete Lipcsénél

1848 – Ferdinánd császár és király Windisch-Grätz tábornagyot nevezi ki az Itálián kívüli haderők főparancsnokának, teljhatalommal ruházza fel, és utasítja a bécsi és a magyar forradalom leverésére.

1862 – Preysz Móric kémikus a Hegyaljai Borművelők Egyesületében három évvel Louis Pasteur előtt bemutatja pasztőrözési eljárását.

1897 – Megnyílik a budapesti Magyar Színház.

1899 – Sarah Bernhardt és társulata a budapesti Magyar Színházban vendégszerepel.

1906 – Törvényesítik a prostitúciót Magyarországon.

1918 – I. Károly osztrák császár bejelenti Ausztria föderatív alapon való átalakítását, és felszólítja a tartományokat, alakítsák meg nemzeti tanácsaikat, ez azonban nem vonatkozik a Magyar Korona országaira.

1918 – Lékai János tisztviselő, a Galilei Kör tagja pisztollyal sikertelen merényletet kísérel meg Gróf Tisza István miniszterelnök ellen.

1923 – Megalapítják a Disney Co.-t.

1925 –Kormányhatározatot hoznak a pengő bevezetéséről: 1 pengő értéke 12 500 korona lesz.

1926 – A budapesti operaház bemutatja Kodály Zoltán: Háry János című daljátékát.

1934 – Kínai kommunisták Mao Ce-tung vezetésével elindulnak a "Nagy Menetelésre".

1940 – A varsói gettó megnyitása.

1944 – Szálasi Ferenc nyilas nemzetvezető átveszi a kormányhatalmat.

1944 – Dálnoki Miklós Béla tábornok átáll a Vörös Hadsereghez.

1946 – Tíz háborús bűnösön, akiket Nürnbergben elítéltek ezen a napon végrehajtják a halálos ítéletet.

1964 – Kína felrobbantja első atombombáját, ezzel a világ ötödik nukleáris hatalmává válik.

1965 –A New York-i világkiállításon elássák a második Westinghouse időkapszulát, melynek tervezett kinyitási ideje 6939.

1973 – Henry Kissinger és Le Duc Tho megosztott Nobel-békedíjat kapnak.

1978 –Átadják a forgalomnak az M3-as autópálya első, 23,5 km hosszú szakaszát, Budapest és Gödöllő között.

1978 – Karol Józef Wojtyłát pápává választják, II. János Pál néven.

1979 –Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO Rómában ülésező konferenciája magyar határozati javaslat alapján Világélelmezési Napnak nyilvánította október 16-át.

1984 – Desmond Tutu megkapja a Nobel-békedíjat.

1985 – Az Intel bemutatja első 32-bit-es mikroszámítógép chipjét.

1994 – Helmut Kohl német szövetségi kancellárt negyedik alkalommal választják újra.

2005 – Sikeresen földet ér a második kínai űrhajó, a Sencsou-6.

2007 –Az Egyesült Államok elnöke, George W. Bush az elnöki rezidencián fogadja a száműzetésben élő tibeti vallási és politikai vezetőt, a 14. dalai lámát.

 

Október 17.

1244 – A gázai csata.

1540 – I. Szulejmán szultán elismeri a gyermek János Zsigmondot, Szapolyai János fiát Magyarország királyának.

1540 – Visegrád ostroma.

1552 – Eger ostromának utolsó napja. Ezen a napon vonul el a török haderő a vár falai alól, melyet a körülbelül 2000 főnyi védő 38 napig hősiesen védelmezett.

1781 – A Yorktowni csatát a britek elvesztik az amerikai függetlenségi háború során.

1888 – Először jelenik meg a National Geographic Magazine az újságosoknál.

1909 – Louis Blériot végrehajtja az első magyarországi motoros repülést.

1913 – Lezuhan a Ferdinand von Zeppelin által tervezett léghajó.

1915 – Bulgária belép a Központi hatalmak sorába és hadat üzen Szerbiának.

1923 – Baumgarten Ferenc Ferdinánd végrendeletében megalapítja a Baumgarten-díjat.

1929 – Átadják a Tiszaugi hidat.

1931 – Adócsalás miatt elítélik Al Capone-t, aki 11 évet kap, de 1939-ben szabadon engedik.

1933 – Albert Einstein elhagyja Németországot és Princetonba (USA) költözik.

1945 – Juan Peron argentínai diktátorává válik.

1956 – Angliában üzembe helyezik az első atomerőművet.

1957 – Albert Camus francia író Irodalmi Nobel-díjat kap.

1965 – Londonban és Washingtonban az első nagyszabású tüntetések zajlanak a vietnami háború (1964–1975) ellen.

1967 – Bemutatják a „Hair” c. musicalt a New York-i Public Theater-ben.

1979 – Teréz anya Nobel-békedíjat kap.

1998 – Az észak-ír békefolyamatban játszott szerepéért David Trimble, a protestánsok és John Hume, a katolikusok legnagyobb pártjának elnöke Nobel-békedíjat kap.

2007 – Washingtonban, George W. Bush elnök jelenlétében átnyújtják a dalai lámának a Kongresszusi Aranyérmet, az amerikai törvényhozás civileknek adományozható legmagasabb kitüntetését.

 

Október 18.

1239 – Róbert esztergomi érsek megkereszteli IV. Béla király elsőszülött fiát, Istvánt.

1514 –Megszűnik a magyar jobbágyok szabadsága. Az ország minden parasztját (kivéve a szabad királyi városok lakosait), szabadságvesztéssel büntetik, ha engedély nélkül elköltöznek. Bevezetik a robotot, a cenzust és a kilencedet.

1514 – Elkészül a Tripartitum (Hármaskönyv).

1526 –A magyar–török háború (1521–26) befejezése.

1685 – XIV. Lajos francia király visszavonja a IV. Henrik által kiadott nantes-i ediktumot, melyben elismerték a protestánsok vallásszabadságát.

1748 – Az osztrák örökösödési háborút lezáró aacheni béke aláírása.

1867 – Alaszka az Amerikai Egyesült Államok birtokává válik.

1869 –Az Osztrák–Magyar Monarchia barátsági, kereskedelmi és hajózási szerződést köt Japánnal.

1904 –A budapesti Központi Városháza Károly körúti szárnyának I. emeletén megnyílik a Fővárosi Könyvtár.

1907 – Hágában aláírják a hágai szerződést a Második Nemzetközi Hágai Békekonferencián.

1915 – Első világháború: A harmadik isonzói csata kezdete, az olasz hadsereg támadásaival szemben az Osztrák–Magyar Monarchia sikeresen védekezik.

1918 – Tomáš Garrigue Masaryk az egyesült államokbeli Pittsburgban kiadja a Csehszlovák Függetlenségi Nyilatkozatot.

1922 – Megalakul a British Broadcasting Corporation (BBC).

1944 – Szovjet csapatok megszállják Csehszlovákiát. 

 1954 – A Texas Instruments bemutatja az első tranzisztoros rádiót.

 

Október 19.

Kr. e. 202 – véget ér a második pun háború.

1448 – A második rigómezei csatában Hunyadi János hadereje súlyos vereséget szenved a  török haderőtől. 

1587 – I. Ferdinánd nagyherceg irányítja Toszkánat.

1813 – A népek csatájának vége Lipcsénél: Napóleon császár vereséget szenved a porosz–osztrák–orosz koalíció hadseregeitől.

1845 – Drezdában bemutatják Richard Wagner operáját, a Tannhäusert.

1941 – A német hadsereg közeledése miatt Moszkvában kihirdetik az ostromállapotot.

1947 – Magyarországon bevezetik a totót. E nap mérkőzéseire lehet először fogadni.

1950 – Tibetet megszállják (hivatalosan „felszabadítják”) a Kínai Népköztársaság csapatai.

1954 – A Cso-Oju csúcs (8201 m) első megmászása.

1956 – Moszkvában elrendelik a harckészültséget a Magyarországon állomásozó szovjet különleges hadtestnél és a Baltikumi Katonai Körzetbe tartozó katonai erőknél (többek között a magyar forradalom leverésében később részt vevő 7. légideszant–gárdahadosztálynál is).

1956 – Az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága döntést hozott a katonai műszaki kisegítő szolgálat megszüntetéséről.

1960 – Az Amerikai Egyesült Államok Kubával szemben teljes kereskedelmi embargót léptet életbe.

1972 – Heinrich Böll megkapja az Irodalmi Nobel-díjat.

1977 – A Concorde szuperszonikus utasszállító repülőgép először száll le New Yorkban.

1988 – Kirobban a Jugoszláv válság, miután a Jugoszlávia Kommunista Pártja Központi Bizottságának rendkívüli ülésén leváltják Dusan Ckrebić-ot, és helyette Slobodan Milošević szerb pártvezetőt választják meg.

2003 – II. János Pál pápa boldoggá avatja Teréz anyát.

 

Október 20.

1295 – Lodomér esztergomi érsek kiközösítéssel fenyegeti meg a budai káptalan vámszedését akadályozó budai polgárokat.

1740 – Megkezdődik az osztrák örökösödési háború VI. Károly német-római császár (III. Károly néven magyar király) halálát követően.

1860 – Ferenc József császár kiadja az Októberi diplomának nevezett osztrák államtörvényt, amely megnöveli az Osztrák Császárság egyes területeinek autonómiáját.

1875 – Tisza Kálmán alakít kormányt.

1887 – Budapest székesfőváros vezetősége döntést hoz a Fővárosi Múzeum megalapításáról

1921 – IV. Károly magyar király (a trónfosztott I. Károly osztrák császár) másodszor is visszatér Magyarországra, és megkísérli visszaszerezni trónját, sikertelenül.

1944 – Amerikai csapatok, MacArthur tábornok parancsnoksága alatt partra szállnak a Fülöp-szigeteken.

1949 – Új lap jelenik meg Magyarországon: a Nők Lapja.

1950 – A koreai háborúban Douglas MacArthur tábornok csapatai elfoglalják Phenjant.

1956 – A Magyar Néphadseregben bevezetik a szigorított hadműveleti szolgálatot; azonban ezt másnap visszavonják.

1974 – Izgatás vádjával őrizetbe veszik Konrád Györgyöt és Szelényi Ivánt „Az értelmiség útja az osztályhatalomhoz” című könyvük megírásáért.

1977 – A reformpolitikához való óvatos visszatérésről határoz az MSZMP KB-a.

1995 – Nagy-Britannia, Franciaország és az USA aláírják azt az egyezményt, amelyben betiltják a Csendes-óceán térségében végzett nukleáris kísérleteket.

2002 – Hat települést (kb. 6 000 főnyi lakossággal) átcsatolnak Veszprém megyéből Győr-Moson-Sopron megyébe.

 

 

Október 21.

Kr. e. 2137 – Az első feljegyzett napfogyatkozás Kínában.

1520 – Ferdinand Magellan megérkezik a Tűzföldre (

1540 – Leonard von Fels osztrák generális ostromolja Budát.

1790 – A trikolór lesz Franciaország hivatalos zászlaja.

1805 – Trafalgarnál a brit hadiflotta, Horatio Nelson parancsnoksága alatt legyőzi a franciákat.

1858 – Párizsban bemutatják Jacques Offenbach "Orfeusz az alvilágban" c. operáját.

1879 – Thomas Alva Edison bemutatja az első izzólámpát.

1940 – Imrédy Béla volt miniszterelnök megalakítja a szélsőjobboldali eszméket képviselő Magyar Megújulás Pártját.

1944 –A második világháborúban a szövetségesek elfoglalják Aachent, az első német nagyvárost.

1950 – A kínai hadsereg elfoglalja Tibetet.

1959 – New York-ban megnyílik a Guggenheim Múzeum.

1960 –Vízre bocsátják az Egyesült Királyság első atommeghajtású tengeralattjáróját, a „Dreadnought”-t.

1964 – New York-ban bemutatják a "My Fair Lady" c. musicalt.

1967 – Washingtonban több tízezer ember vonul fel a vietnami háború elleni tüntetésen.

1971 – Irodalmi Nobel-díjat kap Pablo Neruda chilei író.

1977 – Morarji Desai indiai kormányfő látogatása a Szovjetunióban.

1985 –Egy hamburgi árverésen 1,7 millió nyugatnémet márkáért elkel a világ egyik legértékesebb bélyegpárja, a Kék Mauritius és a narancsvörös egypennys bélyeg.

1989 – Antall József későbbi magyar miniszterelnök lett MDF elnöke

 

Október 22.

1316 – Pápai adószedők érkeznek Magyarországra.

1686 – A törökök kivonulnak Pécsről, 143 évi megszállás után.

1883 – Megnyílik a New York-i Metropolitan Opera.

1932 – Gömbös Gyula felhívást intéz a munkaadókhoz, mely szerint alkalmazzanak újabb munkásokat, csökkentsék a munkanélküliek számát. A felhívás eredménytelen marad.

1937 – Magyarország és Finnország kulturális egyezményt köt Budapesten.

1957 – Konrad Adenauert újra Nyugat-Németország kancellárjává választják.

1962 –A kubai rakétaválság során John F. Kennedy amerikai elnök követeli a Szovjetuniótól, hogy szerelje le Kubában létesített rakétatámaszpontokat és szállítsa el az odatelepített szovjet közepes hatótávolságú rakétákat, egyben Kubát tengeri blokád alá vonja.

1971 – Fock Jenő beszéde a Parlamentben a gazdaság állapotáról, a külkereskedelmi mérleg kedvezőtlen alakulásáról, valamint a gazdaságirányítási reform nyomán kialakult társadalmi jelenségekről.

1978 – Az október 16-án pápává választott  II. János Pál a Szent Péter-bazilika előtti téren bemutatja székfoglaló szentmiséjét.

1979 – A DisneyWorld ezen a napon fogadja százmilliomodik vendégét.

1987 – Irodalmi Nobel-díjat kap Joseph Brodsky.

1989 –A libanoni parlament elfogadja a katolikusok és muszlimok közötti megbékélésről szóló dokumentumot, ennek következtében egy év múlva véget ér a polgárháború.

1991 – Mihail Gorbacsov és a moszkvai államvezetés elítéli az 1956-os szovjet katonai beavatkozást Magyarországon.

 

 

Október 23.

787 – Befejeződik a II. niceai zsinat (VII. ökumenikus zsinat), amelyet Eiréné bizánci császárnő hívott össze, hogy véget vessen a képrombolásnak.

1309 – Megkezdődik a londoni templomosok pere. 

 1613 – A kolozsvári országgyűlés erdélyi fejedelemmé választja Bethlen Gábort.

1620 – A besztercebányai országgyűlés Magyarország királyává választja Bethlen Gábort.

1641 – A katolikus írek Ulsterben több ezer új angol és skót telepest gyilkolnak meg.

1686 – Szeged felszabadul a török uralom alól.

1860 – Pest lakossága tüntet az októberi diploma ellen.

1873 – Megnyitják a Károlyváros–Fiume közötti vasútvonalat, mellyel közevetlen vasúti összeköttetés létesül Budapesttől Fiuméig.

1890 – Szentpéterváron bemutatják Borogyin „Igor herceg” című operáját.

1894 – Budapesten megnyílik a New York kávéház.

1915 – New York-ban 25 000 nő tüntet a nők szavazati jogáért.

1918 –Megalakul a Nemzeti Tanács

1925 – Törvényt hoznak az Országos Közegészségügyi Intézet felállításáról.

1930 – Először adják át a Corvin-láncot és Corvin-koszorút.

1933 – Törvény születik a gazdatartozások fizetésének szabályozásáról, célja az eladósodott paraszti birtokok tömeges elárverezésének megakadályozása.

1933 – A Gömbös-kormány rendeletet hoz a kisbirtokosok védelmére.

1940 – Adolf Hitler és Francisco Franco találkozója a dél-franciaországi Hendaye-ban.

1942 – Fordulat áll be a második világháború afrikai hadszínterén, El-Alameinnél.

1943 – A Vörös Hadsereg átlépi a Dnyepert.

1947 – Kivégzik Donáth Györgyöt, a „köztársaság elleni összeesküvés” koncepciós perének fővádlottját.

1954 – Újjászervezik a Hazafias Népfrontot.

1956 – Az 1956-os forradalom kitörése. Sikertelen kiugrási kísérlet a szovjet blokkból.

1958 – Borisz Paszternak orosz író megkapja az irodalmi Nobel-díjat.

1960 – Nyikita Szergejevics Hruscsov, az SZKP főtitkára a cipőjével veri az asztalt az ENSZ közgyűlésén.

1969 – Mohammed Sziad Barre vezérőrnagy kikiáltja a Szomáli Demokratikus Köztársaságot.

1975 – A frissen függetlenné vált Angolában általános mozgósítást rendelnek el a dél-afrikai haderő agressziója miatt.

1983 – Bejrútban egy öngyilkos merénylő teherautóbombát robbant az amerikai tengerészgyalogság (US Marines) laktanyájában. 241 katona életét veszti, 100 sérült. Az egész amerikai katonai kontingenst kivonják Libanonból.

1989 – Szűrös Mátyás kikiáltja a Magyar Köztársaságot.

 

1992 – Akihito japán császár megkezdi látogatását Kínában. A Japán Császárság történetében először látogat japán uralkodó a Kínai Népköztársaságba.

1992 – Göncz Árpád köztársasági elnök nem tudja elmondani 1956-os emlékbeszédét a Parlament előtt az ellene tüntetők miatt.

1995 – Bill Clinton és Borisz Jelcin találkozója a New York-i Hyde parkban, ahol megállapodnak Oroszország részvételéről a boszniai béketeremtésben.

1999 – Giulio Andreotti-t Palermóban felmentetik a vád alól, mely szerint ő lett volna a szicíliai maffia római protektora.

2001 – Mars körüli pályára áll az amerikai Mars Odyssey űrszonda.

2002 – Moszkvában 40–50 csecsen szeparatista elfoglal egy színházat, az ott tartózkodó 700 nézőt túszul ejtve.

2005 – A lengyelországi elnökválasztáson Lech Kaczyński győz, Donald Tuskkal szemben.

2006 – Az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából 56 ország delegációja képviselteti magát az állami ünnepségeken. Nemzetközi megemlékezéseket is rendeznek. Közben Budapest belvárosában nagy visszhangot kiváltó zavargások, tüntetések törnek ki.

 

Október 24.

1273 – Habsburg Rudolf német királyt megkoronázták Aachenben

1625 – Esterházy Miklóst Magyarország nádorává választják

1648 – A vesztfáliai békével lezárul a harmincéves háború. Ekkor ismerik el Svájc és Hollandia függetlenségét.

1795 – Harmadik alkalommal osztják fel Lengyelországot. Területét Poroszország, az Orosz Birodalom és Ausztria kebelezi be.

1849 – Haynau kiadja Magyarország ideiglenes katonai és közigazgatási szervezetéről szóló rendeletét: Erdélyt, Horvátországot és a Muraközt leválasztja a Magyar Királyságról, az országot 15 kerületre osztja, a megyék megszűnnek.

1861 – Üzembe helyezik az első transzkontinentális telefonkábelt

1906 – I. Ferenc József király szentesíti a II. Rákóczi Ferenc és bujdosó társai hamvainak hazahozataláról szóló törvénycikket. Az ünnepélyes temetésekre novemberben került sor.

1917 – Első világháború: A tizenkettedik isonzói csata kezdete. Az osztrák-magyar támadó csapatok Caporettónál áttörik az olasz frontot.

1929 – „Fekete csütörtök” a New York-i tőzsdén, mellyel kirobban az 1929-től 1933-ig tartó gazdasági világválság.

1930 – Megnyitják a balsai Tisza-hidat.

1945 –Életbe lép az ENSZ alapokmánya, ezzel formálisan is megkezdi működését az Egyesült Nemzetek Szervezete.

1956 – Nagy Imrét nevezik ki miniszterelnöknek, aki október 28-án koalíciós kormányt alakít.

1956 – A szovjet csapatok bevonulnak Budapestre.

1970 – Salvador Allende győz a chilei elnökválasztáson.

1973 – Fegyverszünettel ér véget a jom kippuri háború

1990 – A Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága alkotmány-ellenesnek nyilvánítja a halálbüntetést.

1991 –A Szovjetunió és Lengyelország egyezményt köt, hogy 1993 végéig a szovjet fegyveres erők utolsó katonáját is kivonják Lengyelországból

2003 – A Concorde utolsó repülése utasszállító repülőgépként.

 

Október 25.

1301 – Miklós pápai legátus a budai zsinaton elrendeli az egyházi javak visszaadását.

1415 – V. Henrik angol király hadserege legyőzi VI. Károly francia király lovagi seregeit.

1492 – Kolumbusz Kristóf és vezérhajója, a Santa Maria megérkezik a mai Dominikai Köztársaság partjaihoz.

1781 – II. József kiadja Türelmi rendeletét. Ebben a protestáns (evangélikus és református), és az ortodox hívőknek szabad vallásgyakorlatot biztosít.

1790 – Kelemen László magyar színtársulata megtartja első előadását a budai Várszínházban.

1863 –Felavatják az első Sió-zsilipet, amely lehetővé tette a Balaton vízszintjének szabályozását

1896 – Ferenc József felavatja a budapesti Iparművészeti Múzeumot.

1900 – Nagy-Britannia bekebelezi Transvaalt.

1918 – Gróf Károlyi Mihály vezetésével megalakul a Magyar Nemzeti Tanács.

1929 – „Fekete péntek” a New York-i tőzsdén.

1931 – Megnyílik a The George Washington Bridge New York és New Jersey között

1936 – Adolf Hitler és Benito Mussolini megalakítják a Róma-Berlin tengelyt.

1944 – A japán császári katonai vezetés először alkalmaz kamikazékat 

1945 – Japán kapitulációja után a Kínai Köztársaság átveszi Tajvan igazgatását.

1955 – Bemutatják az első mikrohullámú sütőt.

1956 – Gerő Ernőt Kádár János váltja fel a Magyar Dolgozók Pártjának főtitkári székében.

1956 – Gyilkos sortűz zúdul a Kossuth téren békésen és fegyvertelenül tüntető tömegre. Egyes becslések szerint 120 halott és nagyszámú sebesült maradt a kövezeten. Az elkövetőket máig nem azonosították.

1962 – John Steinbeck megkapja az irodalmi Nobel-díjat.

1984 – Felfedezik a Hepatitis vírust.

1989 – A budapesti tőzsde működésének első napja.

1990 – A benzin-áremelés szándékára hivatkozva blokádot hirdetnek Magyarországon a taxisok.

1992 – Litvánia elsőként válik ki a Szovjetunióból.

1995 – Lettország benyújtja hivatalos csatlakozási kérelmét az Európai Unióba.

2000 – Kenyában, a Nagy-hasadékvölgy vulkáni kőzetében régészek 6 millió éves hominida csontmaradványokat találnak.

2004 – Kubában engedélyezik az amerikai dollár fizetőeszközként való használatát.

 

 

Október 26.

1497 – A koźmini erdei csata kezdete a moldvaiak és I. János Albert lengyel király között.

1530 – V. Károly német-római császár Máltát a 8 évvel azelőtt Rodoszról elűzött Jeruzsálemi Szent János lovagrendnek adományozza.

1596 – III. Mehmed szultán főserege a mezőkeresztesi csatában legyőzi Báthory Zsigmond erdélyi fejedelem és Habsburg Miksa főherceg haderejét.

1613 – Abaffy Miklós tokaji kapitány a hajdúk segítségével megöleti a száműzött Báthory Gábor fejedelmet.

1672 – A bujdosók sereg a györkei csatában döntő vereséget szenved a császáriaktól.

1825 – Megnyitják az Erie csatornát a Hudson folyó és az Erie-tó között

1858 – H. E. Smith szabadalmaztatja a forgótárcsás mosógépet.

1905 – Norvégia függetlenné válik Svédországtól.

1924 –A Népszava a „Magyarország dolgozó népéhez” című felhívást közöl. A felhívás többek között a munkanélküliek nyomorára mutat rá, és követeli az általános, titkos, egyenlő választójogot.

1942 – Norvégiában törvény mondja ki a zsidó közösség vagyonának teljes elkobzását.

1950 – Teréz anya megalapítja Kalkuttában a Mission of Charity-t (a Jószolgálat Misszióját).

1955 – Ausztria Nemzeti Tanácsa elfogadja és kihirdeti az ország „önkéntes, örökös semlegességéről“ szóló alkotmányerejű törvényt.

1956 – Az ENSZ Biztonsági Tanácsában megalakul a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség,

1957 – Megkezdi adását a Vatikán Rádió.

1965 – A londoni Buckigham-palotában II. Erzsébet brit királynő lovaggá üti a Beatles tagjait.

1967 – Teheránban 48. születésnapján Irán császárává koronáztatja magát Mohammed Reza Pahlavi sah.

1970 – Moszkvában létrejön a szovjet és az amerikai atomtudósok első találkozója.

1972 – Nyilvánosan (vezetővel) látogathatóvá válik az Alcatraz-szigeti börtön.

1973 – Megkezdi a termelést az Ajkai Timföldgyár.

1978 – A Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának rendelete biztosítja a magyar állampolgárok jogát a külföldre utazáshoz.

1987 – Az USA kereskedelmi embargót rendel el Irán ellen

1999 –Az amerikai CIA megállapodást köt Németországgal, hogy Németország rendelkezésére bocsájtja az egykori Stasi-val kapcsolatos több mint 32 000 akta másolatát.

2006 – Útjára indul az amerikai napkutató űrszonda páros, a Stereo.

 

 

 

 

Október 27.

1492 – Kolumbusz Kristóf felfedezi Kubát.

1540 – Leonard von Fels elfoglalja Visegrádot.

1553 – Szervét Mihály  spanyol orvos, jogász és vallásfilozófus máglyahalála.

1775 – Megalakul az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete, a US Navy.

1803 – Friedrich Schiller írni kezdi utolsó befejezett drámáját, a Tell Vilmost.

1806 – Napóleon csapataival beveszi Berlint.

1904 – Megkezdi működését az első New York-i metró.

1925 – Fred Waller feltalálja a vízisít.

1938 – DuPont bemutat egy új szintetikus anyagot, amit ma nejlonnak (nylon) nevezünk.

1946 – Az első szponzorált televízióadás („Geographically Speaking”, a szponzor a Bristol-Myers).

1961 – Mongólia és Mauritánia a ENSZ Biztonsági Tanácsának 102. és 103. tagjává válik.

1968 – Londonban hatalmas tüntetés kezdődik a vietnami háború ellen

1978 – Menahem Begin és Anvar Szadat megkapják a Béke Nobel-díjat.

1987 – Új útlevélrendeletet adnak ki Magyarországon: minden magyar állampolgár joga, hogy külföldre utazhasson.

1991 – Egy jugoszláv harci repülőgép bombákat dob Barcsra.

1995 – Litvánia felvételi kérelmet nyújt be az Európai Unió tagságára.

1998 – A szerb hadsereg formálisan kivonul Koszovóból, átadva az irányítást a NATO-nak.

2005 – Zavargások törnek ki Párizs külső kerületeiben, miután halálos áramütés ér két, a rendőrség elöl rejtőző fekete-afrikai tolvajt. Az összecsapások és gépjármű-gyújtogatások egész Franciaországra kiterjednek.

 

Október 28.

1262 – IV. Béla király széles körű kiváltságot ad az esztergomi érseknek.

1533 – Medici Katalin házassága Orléans-i Henrikkel.

1593 – A magyar királyi csapatok ostrom alá veszik Székesfehérvárt.

1595 – Báthory Zsigmond erdélyi fejedelem Gyurgyevónál győzelmet arat a törökök felett.

1636 – Megalapítják a Harvard Egyetemet.

1746 – Földrengés pusztítja el Limát és Callao-t Peruban.

1831 – Michael Faraday kémikus és fizikus bemutatja az első dinamót

1877 – Megnyitják a Nyugati pályaudvart.

1886 –Leleplezik a New York-i Szabadság-szobrot, mely a Francia Köztársaság ajándéka az Egyesült Államok népének.

1897 –Létrejön a muraszombati központú magyarosító Vendvidéki Közművelődési Egyesület, amelyet az első világháború végén betiltanak a jugoszláv hatóságok.

1914 –Az antanthatalmak: Nagy-Britannia, Franciaország és Oroszország hadat üzennek az Oszmán Birodalomnak.

1919 – Alkoholtilalmat rendelnek el az USA-ban.

1922 – Benito Mussolini bevonul Rómába (Marcia su Roma).

1940 – Olaszország megtámadja Görögországot.

1948 – Izrael Állam zászlaja hivatalossá válik.

1958 – A konklávé pápává választja Angelo Giuseppe Roncalli velencei pátriárkát, aki XXIII. Jánosként vonul be a történelembe.

1962 – Nyikita Hruscsov szovjet pártfőtitkár bejelenti, hogy visszavonják Kubából az atomrakétákat. Lezárul a kubai rakétaválság.

1971 –Anglia az ausztráliai Woomera bázisról felbocsátott  műholddal hatodikként belép az űrhatalmak táborába.

1978 – Magyarországon bevezetik a személyi számot, mint azonosító jegyet.

Október 29.

439 – A vandálok elfoglalták Karthágót

1497–A háromnapos koźmin erdei csata vége, a lengyelek döntő vereséget szenvednek III. Istvántól.

1787 – Prágában bemutatják Mozart "Don Giovanni" című operáját.

1863 – Megalakult a Nemzetközi Vöröskereszt.

1888 – A konstantinápolyi egyezmény nemzetközi vízi úttá nyilvánítja a Szuezi-csatornát.

1906 –A kassai dómban örök nyugalomra helyezik Zrínyi Ilona és II. Rákóczi Ferenc Törökországból hazahozott hamvait.

1914 – Az Oszmán Birodalom a központi hatalmak oldalán belép az I. világháborúba.

1915 – René Viviani utódaként Aristide Briand lesz Franciaország új miniszterelnöke.

1918 – IV. Károly magyar király Hadik János grófot nevezi ki Magyarország miniszterelnökévé, mely tisztséget három napig sikerül betöltenie.

1923 –Felbomlik az Oszmán Birodalom, létrejön a Török Köztársaság.

1942 – A nácik 16 000 zsidót ölnek meg az oroszországi Pinsk-nél.

1956 –A szuezi válság idején Izrael e napon inváziót indít az egyiptomi Sinai félsziget ellen, ejtőernyős alakulatok támogatásával.

1957 – Kézi vezérlésű bomba robban az izraeli parlamentben.

1958 – Borisz Paszternak visszautasítja az irodalmi Nobel-díjat.

1960 – Muhammad Ali (eredeti nevén Cassius Clay) megnyeri első profi bokszmeccsét. 

1966 – Megalakul a NOW (National Organization of Women).

1989 –Nyilvános gyászmegemlékezés Berlinben. 20 000 kelet-német polgár egyperces csönddel adózik a Falnál megölt emberek emlékének.

1990 – Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítéli Szaddám Huszein rendszerét.

1991 – A Galileo űrszonda megközelíti és fényképezi a Gaspra kisbolygót.

2004 –Az al-Dzsazíra által közzétett videofelvétellel Oszáma bin Láden bizonyítja az amerikaiak felé, hogy életben van.

 

Október 30.

942 – III. Márton pápa megválasztása.

1793 –Huszonegy girondista képviselő kivégeztetésével a jakobinusok kizárják a girondistákat a politikai életből.

1836 – Louis Napoléon Bonaparte herceg (a későbbi III. Napóleon császár) első puccskísérlete.

1848 –A schwechati csatában a Móga János vezette magyar hadsereg vereséget szenved Windisch-Grätz császári hadseregétől.

1894 – Daniel M. Cooper szabadalmaztatja a blokkolóórát.

1905 – Az orosz cár „Októberi kiáltványa” garantálja a polgári jogokat és a választásokat, elismeri a parlamentet.

1906 – Végső nyugalomra helyezik Thököly Imrét, a késmárki evangélikus templomban, miután hazahozták hamvait Törökországból.

1918 – Létrejön a Csehszlovák Köztársaság.

1918 – Az ideiglenes német–osztrák nemzetgyűlés második ülése jegyzéket fogalmaz, melyben bejelenti Német-Ausztria (Deutsch-Österreich) megalakulását.

1918 – Az Oszmán Birodalom és az antanthatalmak megkötik a mudroszi fegyverszünetet.

1922 – III. Viktor Emánuel olasz király Benito Mussolinit nevezi ki miniszterelnökké.

1924 – A Kínai Köztársaságban Cao Kun elnök uralmát saját tábornoka dönti meg.

1939 – A Szovjetunió és a Német Birodalom megállapodása Lengyelország felosztásáról.

1947 – Genfben 23 állam megköti az Általános Vámtarifa és Kereskedelmi Egyezményt (GATT).

1953 –Dr. Albert Schweitzer és George C. Marshall amerikai tábornok, volt külügyminiszter Nobel-békedíjat kapnak.

 

1956 - Elhangzik Kádár János és Nagy Imre beszéde a Magyar Rádióban.

A felkelők megostromolják az MDP budapesti székházát a Köztársaság téren.

Mindszenty József hercegprímás kiszabadul házi őrizetéből.

 

1961 – Novaja Zemlja térségében a Szovjetunió kísérleti hidrogénbomba-robbantást hajt végre.

1975 – I. János Károly elfoglalja a Spanyol Királyság trónját.

1990 – A francia és brit alagútépítők találkoznak a La Manche (vagy Angol csatorna) alatt. Összeér a Nagy-Britanniát és Franciaországot összekötő vasúti alagút (a „Csalagút”).

1997 – Sikerrel próbálják ki az európai Ariane–5 óriásrakétát.

2002 – A Szojuz TMA–1 űrhajóval a Nemzetközi Űrállomásra repül az első belga űrhajós, De Winne.

 

Október 31.

1471 – Hunyadi Mátyás elzálogosítja Sopron városát 10 400 aranyforintért III. Frigyes német-római császárnak.

1517 – Luther Márton Wittenbergben kihirdeti a búcsúcédulával kapcsolatos visszaélésekkel szemben írott 95 tételét, ez a nap a reformáció napja.

1530 – I. Ferdinánd osztrák főherceg hadserege, megkezdi Szapolyai János magyar király által védett Buda ostromát.

1685 – A császári-királyi katonaság elfoglalja Sárospatak várát.

1784 – Kitör a Horea és Cloşca által vezetett magyarellenes felkelés, a század legnagyobb parasztfelkelése.

1815 – Sir Humphrey Davy feltalálja a róla elnevezett lámpát.

1864 – Nevada lesz az USA 36. állama.

1902 – Befejeződik az első távírókábel lefektetése a Csendes-óceánon keresztül.

1908 – Befejeződik a negyedik újkori Nyári Olimpia Londonban.

1916 – I. világháború: A kilencedik isonzói csata kezdete. Az olasz hadsereg támadása az osztrák–magyar haderő vonalait két kilométerrel hátranyomja.

1918 – Első világháború: Olaszország és az Osztrák–Magyar Monarchia fegyverszüneti szerződést kötnek Padovában.

1918 – Budapesten kitör az őszirózsás forradalom

1925 – Reza kán perzsa sahhá kiáltatja ki magát.

1941 – Befejezik a Rushmore-hegyi (USA) nemzeti emlékművet. A szoboregyüttes George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln és Theodore Roosevelt amerikai elnökök képmását ábrázolja.

1944 – Brit-amerikai légitámadás a bánrévei vasútállomás ellen.

1952 – Az első hidrogénbomba felrobbantása a Marshall-szigeteken.

1954 – Elkezdődik az algériai forradalom Franciaország ellen.

1956 – Angolok és franciák bombázzák Egyiptomot a Szuezi-csatorna visszafoglalásakor.

1956 – Magyarországon megalakult a Forradalmi Karhatalmi Parancsnokság. 

1968 – Lyndon B. Johnson amerikai elnök leállítja Észak-Vietnam bombázását.

1971 – Az IRA bombát robbant Londonban a Postahivatal épületének tetején.

1984 – Egy Puerto Ricó-i tanker San Francisco előtt elsüllyed. 2 millió gallon olaj ömlik a tengerbe. Ez az első dokumentált legnagyobb olajszennyezés a világon.

1992 – A római katolikus egyház 359 év után rehabilitálja Galileo Galileit.

1994 – Az első szovjet geoszinkron meteorológiai műhold, az Elektro–1 pályára állítása.

1999 –A római katolikus és az evangélikus egyház vezetői Augsburgban közös nyilatkozatot írnak alá a megigazulásról, melynek célja, hogy véget vessen az évszázados hitvitának.


Barczi Balázs


További hírek

  Az egyetemisták közel fele fontolgatja a külföldi letelepedést
2024. 07. 14. 12:22 hirhatar.hu
  Dr. Magyar György az elszámoltatások jogi buktatóiról
2024. 07. 14. 12:22 hirhatar.hu
  Utolsó értékes ingatlanát is kénytelen volt eladni az MSZP
2024. 07. 14. 12:22 hirhatar.hu
  Kilép az MSZP-ből a második került újraválasztott polgármestere, Őrsi Gergely
2024. 07. 07. 09:47 hirhatar.hu
  Keresem az okot
2024. 07. 07. 09:47 hirhatar.hu
  Schadl a börtönben ülve is megkeresett vagy 189 milliót
2024. 07. 07. 09:47 hirhatar.hu
  Egy lapra feltenni mindent
2024. 07. 02. 18:01 hirhatar.hu
  Az álló vonat nem szolgáltatás
2024. 07. 02. 18:01 hirhatar.hu
  9 év alatt 9 milliárd csúszott NER-közeli művészekhez
2024. 07. 02. 18:01 hirhatar.hu
  Júliustól nem lesz szülészet a Keszthelyi Kórházban
2024. 06. 29. 11:57 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport