EGRI HÍRHATÁR - Már ők is "takaróztak"

EGRI HÍRHATÁR
   
 2023.09.21.
 Csütörtök
Ma Máté napja van.
Holnap Móric napja lesz.
   EUR árfolyam
   383,69 Ft
   CHF árfolyam
   399,78 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2011. 12. 11. 18:56     


Már ők is "takaróztak"
77 ezer éves növényi alapú "ágynemű" elkészítésének nyomait találták meg egy régészekből álló nemzetközi kutatócsoport. Az ősi fekhelykellék olyan praktikus elemeket is tartalmazott, mint például a "szúnyogriasztó".

77 ezer éves növényi alapú "ágynemű" elkészítésének nyomait találták meg egy régészekből álló nemzetközi kutatócsoport. Az ősi fekhelykellék olyan praktikus elemeket is tartalmazott, mint például a "szúnyogriasztó".

 

Régészek nemzetközi csapata, valamint Christopher Miller, a Tübingeni Egyetem kutatója 77 ezer éves bizonyítékot talált növényi ágyneműre és abban rovarriasztó növények alkalmazására egy dél-afrikai barlangban. A felfedezés 50 ezer évvel idősebb, mint a korábban megtalált ősi ágyneműk, emellett lenyűgöző betekintést enged a dél-afrikai korai modern emberek viselkedésébe.


A Lyn Wadley johannesburgi kutató vezette csapat eredményeiről a Science számolt be. Az ősi "ágyneműt" a Sibudu-barlangban találták meg, ahol Wadley 1998 óta folytat ásatásokat. A lelőhelyen legalább 15 különböző réteg tartalmaz növényi ágyneműt, melyek kora 77 ezer és 38 ezer év közötti tartományban mozog. Az ágynemű centiméter vastag rétegekből áll. A rétegeket összetömörített sás és gyékény levelek, illetve szárak alkotják. Számos sás és gyékényfajtát azonosítottak, melyeket az ágyneműk elkészítéséhez használtak fel.A lelőhelyen talált legidősebb ágynemű különösen jó állapotban maradt fenn,  fosszilizálódott nád száraiból és leveleiből álló réteg, amelyet levelek rendkívül vékony rétegére fektettek rá. Ezen utóbbi leveleket a Cryptocarya woodii-val, azaz folyami vad birssel azonosították a botanikusok. Ezen fa levelei olyan vegyületeket tartalmaznak, melyek elpusztítják a rovarokat, így megfelelőek a moszkitók távol tartásához.


„A levelek kiválasztása az ágynemű elkészítéséhez azt sugallja, hogy Sibudu lakosai rendkívül jól ismerték a barlang körüli növényeket, és tudatában voltak azok gyógyászati hatásainak. A gyógynövények egészségügyi előnyöket nyújtottak a korai embereknek, a rovarriasztó növények használata pedig új dimenzióval gazdagítja tudásunkat a 77 ezer évvel ezelőtti emberi viselkedésről” – mondja Wadley.

„A lakosok a barlang alatt elnyúló Uthongathi-folyó mentén szedhették össze a nádat és a gyékényt, majd leterítették a menedék talajára. Az ágyneműt nem csak alvásra használták, hanem kényelmes helyszínt szolgáltathatott a munkához és az élet egyéb területeihez” – mondja Wadley.


Az ágynemű mikroszkópos elemzése azt sugallja, hogy az őslakosok rendszeresen javítgatták és frissítették azt. Az elemzés azt is felfedte, hogy 73 évvel ezelőtti időszakot követően, a Sibudu lakosai használat után rendszeresen elégették ezeket az anyagokat. „A használt ágyneműt meggyújtották, valószínűleg az élősködők eltávolítása érdekében. Ezzel felkészíthették a helyszínt a későbbi alkalmazásra. Az eljárás a tűz újfajta hasznosítását reprezentálja" - mondja Miller. 


A fennmaradt leletek kapcsolatba hozhatóak számos tűzhely és hamutároló maradványaival is. Az 58 ezer évvel ezelőtti időszaktól kezdődően drámaian megnövekedett a tűzhelyek, ágyneműk és hamutárolók száma a helyszínen. Úgy hiszik, ez a lelőhely nagyarányú belakásának eredménye. A régészek szerint a sűrű populáció egybeeshet Afrika akkori demográfiai változásaival. A mintegy 50 ezer évvel ezelőtti időszakra a modern emberek elkezdtek kivándorolni Afrikából, végül leváltották az emberek archaikusabb őseit – mint a Neander-völgyieket – Eurázsiában.


Ez a  felfedezés újabb adatokat ad a Sibudu utóbbi évtizedre visszatekintő fontos leleteihez. Ezek között megtalálhatóak az átlyukasztott kagylóhéjak - melyekről úgy hiszik, gyöngyökként alkalmazták őket - , illetve élesített csonthegyek, amelyeket valószínűleg vadászathoz használtak. Wadley és társai szintén találtak korai bizonyítékokat a nyíl és íj, valamint hurkok és csapdák fejlesztésére, illetve egyfajta ragasztó előállítására, amelyet kőeszközök nyeléhez alkalmazhattak.

 

 

Forrás: www.hirado.hu


További hírek

  Lázár János kinyírta Budapest jövőjét
2023. 09. 11. 09:40 hirhatar.hu
  Pintér nyomozókat toboroz kiemelt fizetésért
2023. 09. 11. 09:40 hirhatar.hu
  Tiborcz István letarolta a Svábhegyet új elitklubja körül
2023. 09. 11. 09:40 hirhatar.hu
  Az igazgató sem tudja, miként kerültek az Orbán-idézetek az iskola falára
2023. 09. 03. 10:33 hirhatar.hu
  „Ezek orkok” – Mészáros Lőrincről is nyilatkozott Pesty László
2023. 09. 03. 10:33 hirhatar.hu
  A Hitlerrel lepaktáló Horthyt dicsőíti Lázár
2023. 09. 03. 10:33 hirhatar.hu
  Végelszámolás vár Rákay Philip vállalkozására
2023. 08. 24. 17:41 hirhatar.hu
  Nagy Feró keresztre feszítette magát augusztus 20-a alkalmából
2023. 08. 24. 17:41 hirhatar.hu
  Állami kitüntetést kaptak a posztnáci hangulatú Kitörés túra ötletgazdái
2023. 08. 24. 17:41 hirhatar.hu
  Arcpirító indoklással kapott lovagkeresztet a kádárkor kegyeltje, Csepregi Éva
2023. 08. 19. 11:23 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport