EGRI HÍRHATÁR - Már ők is "takaróztak"

EGRI HÍRHATÁR
   
 2021.10.28.
 Csütörtök
Ma Simon napja van.
Holnap Nárcisz napja lesz.
   EUR árfolyam
   363,84 Ft
   CHF árfolyam
   341,75 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2011. 12. 11. 18:56     


Már ők is "takaróztak"
77 ezer éves növényi alapú "ágynemű" elkészítésének nyomait találták meg egy régészekből álló nemzetközi kutatócsoport. Az ősi fekhelykellék olyan praktikus elemeket is tartalmazott, mint például a "szúnyogriasztó".

77 ezer éves növényi alapú "ágynemű" elkészítésének nyomait találták meg egy régészekből álló nemzetközi kutatócsoport. Az ősi fekhelykellék olyan praktikus elemeket is tartalmazott, mint például a "szúnyogriasztó".

 

Régészek nemzetközi csapata, valamint Christopher Miller, a Tübingeni Egyetem kutatója 77 ezer éves bizonyítékot talált növényi ágyneműre és abban rovarriasztó növények alkalmazására egy dél-afrikai barlangban. A felfedezés 50 ezer évvel idősebb, mint a korábban megtalált ősi ágyneműk, emellett lenyűgöző betekintést enged a dél-afrikai korai modern emberek viselkedésébe.


A Lyn Wadley johannesburgi kutató vezette csapat eredményeiről a Science számolt be. Az ősi "ágyneműt" a Sibudu-barlangban találták meg, ahol Wadley 1998 óta folytat ásatásokat. A lelőhelyen legalább 15 különböző réteg tartalmaz növényi ágyneműt, melyek kora 77 ezer és 38 ezer év közötti tartományban mozog. Az ágynemű centiméter vastag rétegekből áll. A rétegeket összetömörített sás és gyékény levelek, illetve szárak alkotják. Számos sás és gyékényfajtát azonosítottak, melyeket az ágyneműk elkészítéséhez használtak fel.A lelőhelyen talált legidősebb ágynemű különösen jó állapotban maradt fenn,  fosszilizálódott nád száraiból és leveleiből álló réteg, amelyet levelek rendkívül vékony rétegére fektettek rá. Ezen utóbbi leveleket a Cryptocarya woodii-val, azaz folyami vad birssel azonosították a botanikusok. Ezen fa levelei olyan vegyületeket tartalmaznak, melyek elpusztítják a rovarokat, így megfelelőek a moszkitók távol tartásához.


„A levelek kiválasztása az ágynemű elkészítéséhez azt sugallja, hogy Sibudu lakosai rendkívül jól ismerték a barlang körüli növényeket, és tudatában voltak azok gyógyászati hatásainak. A gyógynövények egészségügyi előnyöket nyújtottak a korai embereknek, a rovarriasztó növények használata pedig új dimenzióval gazdagítja tudásunkat a 77 ezer évvel ezelőtti emberi viselkedésről” – mondja Wadley.

„A lakosok a barlang alatt elnyúló Uthongathi-folyó mentén szedhették össze a nádat és a gyékényt, majd leterítették a menedék talajára. Az ágyneműt nem csak alvásra használták, hanem kényelmes helyszínt szolgáltathatott a munkához és az élet egyéb területeihez” – mondja Wadley.


Az ágynemű mikroszkópos elemzése azt sugallja, hogy az őslakosok rendszeresen javítgatták és frissítették azt. Az elemzés azt is felfedte, hogy 73 évvel ezelőtti időszakot követően, a Sibudu lakosai használat után rendszeresen elégették ezeket az anyagokat. „A használt ágyneműt meggyújtották, valószínűleg az élősködők eltávolítása érdekében. Ezzel felkészíthették a helyszínt a későbbi alkalmazásra. Az eljárás a tűz újfajta hasznosítását reprezentálja" - mondja Miller. 


A fennmaradt leletek kapcsolatba hozhatóak számos tűzhely és hamutároló maradványaival is. Az 58 ezer évvel ezelőtti időszaktól kezdődően drámaian megnövekedett a tűzhelyek, ágyneműk és hamutárolók száma a helyszínen. Úgy hiszik, ez a lelőhely nagyarányú belakásának eredménye. A régészek szerint a sűrű populáció egybeeshet Afrika akkori demográfiai változásaival. A mintegy 50 ezer évvel ezelőtti időszakra a modern emberek elkezdtek kivándorolni Afrikából, végül leváltották az emberek archaikusabb őseit – mint a Neander-völgyieket – Eurázsiában.


Ez a  felfedezés újabb adatokat ad a Sibudu utóbbi évtizedre visszatekintő fontos leleteihez. Ezek között megtalálhatóak az átlyukasztott kagylóhéjak - melyekről úgy hiszik, gyöngyökként alkalmazták őket - , illetve élesített csonthegyek, amelyeket valószínűleg vadászathoz használtak. Wadley és társai szintén találtak korai bizonyítékokat a nyíl és íj, valamint hurkok és csapdák fejlesztésére, illetve egyfajta ragasztó előállítására, amelyet kőeszközök nyeléhez alkalmazhattak.

 

 

Forrás: www.hirado.hu


További hírek

  Ezek teljesen hülyék: az Elk*rtuk című film blődségét hírként tálalta a közmédia – szerintük Dobrev adott parancsot a szemkilövetésre
2021. 10. 27. 20:23 hirhatar.hu
  Két zuglói MSZP-s átigazol a DK-ba, így a Gyurcsány-pártnak lesz többségi frakciója
2021. 10. 27. 20:23 hirhatar.hu
  Szlávik János: Egészen biztos, hogy valamit tenni kell, ha tovább romlik a helyzet
2021. 10. 27. 20:23 hirhatar.hu
  Cserhalmi: Azt mondják Árpa Attilára, hogy színész. Akkor mi vagyok én...?
2021. 10. 24. 19:57 hirhatar.hu
  Meghalt a Jászai Mari-díjas színművész, Venczel Vera
2021. 10. 24. 19:57 hirhatar.hu
  Az összefogásról és a kormányváltásról szólt az október 23-ai ellenzéki nagygyűlés
2021. 10. 24. 19:57 hirhatar.hu
  Bauer Tamás: Tiszták...?
2021. 10. 21. 19:35 hirhatar.hu
  Színre lépett Bajnai Gordon is: 20 ezer embert toboroz
2021. 10. 21. 19:35 hirhatar.hu
  Karácsony Gergely elárulta, mivel "zsarolta" Gyurcsány Ferenc
2021. 10. 21. 19:35 hirhatar.hu
  Romlanak a fertőzési adatok: 1 668 új fertőzöttet igazoltak, elhunyt 30 beteg
2021. 10. 20. 19:51 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport