|
|
|
Tweet |
|
|
|
Gasztronómiai fesztivál vette kezdetét október 28-án a Szent Lőrinc Szakközépiskola Kollégiuma és az Agria Étterem udvarán. A főzőversenyre hazai és nemzetközi vendéglátó szakközép- és szakiskolák neveztek be azért, hogy felelevenítsék a borvidékekhez kötődő gasztronómiai hagyományaikat.
Szabadtéri főzőverseny közepébe csöppenhetett az, aki ellátogatott pénteken a Kistályai úti Agria Étterem udvarára.
Mint Gál Miklós a Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskola gyakorlati oktatás vezetője elmondta, a versenynél a szüreti hagyományok összegyűjtése és ápolása volt a cél. A benevezett 13 hazai és nemzetközi csapatnak – akik Szegedről, Gyöngyösről, Kenderesről, Budapestről, Bajáról, Örkényből, Egerből, Erdélyből, Rimaszombatról érkeztek - olyan ételeket kellett elkészíteniük, melyek a szürettel kapcsolatosak. Ezeket ráadásul megfelelően prezentálniuk is kellett, egy népdallal vagy verssel.
Az ételek között megtalálhatók voltak olyan ínyencségek is, mint a Kunsági borjúpörkölt tejfölös mártogatóssal, a Délszláv Pljeskavica roston szüreti módra, a Göngyölt faszénen sült kacsacomb, a Birkapörkölt Gömöri módra vagy éppen a Kakas pörkölt. A főételek mellé desszertként muskotályos túróspitét, abasári túrós lepényt, délszláv sós szüreti süteményt vagy guba tortát kínáltak a versenyzők.
Az idei fesztivál érdekessége volt, hogy nem csupán a csapatokat meglátogatók, hanem az Agria Étterem vendégei is megízlelhették a különleges ételeket.
Kiss Renáta
|
|
|
|