|
|
|
Tweet |
|
|
|
Kezdődik a gomba szezon. Jó idő van, nedves a föld, páradús a levegő, mi sem kell több a gombáknak, nőnek mint az a bizonyos gomba.
Érdemes tehát nekiindulni a rétnek, erdőnek és begyűjteni az ízletes éteknek valót. De mint ahogy azt már sokan és sokszor leírták, tessék elővigyázatosnak lenni, mert a nem megfelelő gombaismeret bajhoz is vezethet. Fő szabály: ha nem vagyok valamelyik gombában biztos inkább hagyjam ott, vizsgáltassam be, pld. az Egri Piacon ezt ingyen megteszik. Megér egy utat. Régóta gombászom, sőt még tanultam is gombákról az Erdészeti suliban, de még én is olykor azt mondom, hogy jobb békén hagyni, mert nem vagyok benne biztos. De ha megtaláljuk a jó, ehető gombát, azonkívül, hogy túrázunk, szabad levegőn sétálunk, még fenséges étkeket is lehet belőle készíteni. Most induló sorozatunkban a gombák közötti eligazodást kívánom segíteni, információkkal, képekkel, receptekkel. Ne féljünk tehát a gombáktól, mert a természet egyik legszebb teremtményei, csak legyünk óvatosak. Május van. Az első igazán csemege ami megjelenik az erdők melletti réteken már áprilisban a kopasz fák árnyékában kidugja a fejét. Kicsi csúnya, kicsit furcsa kinézetű gomba, az Ízletes kucsma gomba.
Ebben a gombában az a jó, hogy tényleg az első számottevő gomba, és ha ráakadunk az élőhelyére akkor tömegesen fordul elő és még most is szedhető. Nem kell a kinézetétől megijedni, mert elmondható, hogy az egyik legfinomabb gomba, igazi ínyencség. Higgyék el nekem aki talál párat, az nagy élmény, mert olyan jó illatos, roppanós és benne van a tavasz összes üdesége. Az is jó benne, hogy kiválóan szárítható, fagyasztható
Jellemzése Süvege tojásdad, a lép sejtjeihez hasonlóan barázdált, színe fehéres-szürkésbarna, őzbarnának is mondják. Felszíne nem különül el élesen a tönktől. A süveg és a tönk is belül üreges (együregű). Spórái fehérek, vagy halvány sárgák. Magassága elérheti a 20 cm-t is. Finom, fűszeres illatú gomba. Előfordulása Egész Európában elterjedt fajta, Magyarországon az erdőkben, erdőszéleken, füves területeken, de kertekben és főleg trágyadombokon, ill. újabban a hipermarketek parkolóiba telepített sövények alatti mulcson is nő. A kucsmagombafélék jellemzően tavasszal teremnek, amikor kevés más gombafaj szedhető. Felhasználása Ezt a fűszeres illatú, finom ízű gombát, a tisztítás és előfőzés után, akár egészben megtöltve, darabolva, vagy szeletelve, vajon pároljuk, sültekhez, levesekhez, mártásokhoz használhatjuk. Szárítva, majd porrá őrölve tartósítják, és levesek, szószok, húsok fűszerezésére használják. Arra azért vigyázni kell hogy ne tévesszük össze a Redős papsapka gombával, mert az mérgező, és kb. ugyanabban az időben terem.
És akkor most egy recept, ha valaki kedvet kap ehhez a remek ínyencséghez:
Alapanyagok:
10 db kucsmagomba
Az alapanyagokat vajon, nagyon magas lángon összepirítom 2 percig, megszórom a zöldfűszerekkel és tálalom. Ugye milyen egyszerű!!
Legközelebb, a Tövisalja gombával ismerkedünk meg, amit köznapi nevén Májusi gombának is szoktak nevezni. SzJ. |
|
|
|