EGRI HÍRHATÁR - Belvárosi rekonstrukció

EGRI HÍRHATÁR
   
 2019.05.19.
 Vasárnap
Ma Ivó, Milán napja van.
Holnap Bernát, Felícia napja lesz.
   EUR árfolyam
   325,19 Ft
   CHF árfolyam
   288,37 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 05. 07. 18:56     


Belvárosi rekonstrukció
Nagy munkában vannak jelenleg a az egri belvárosban.

Nagy munkában vannak jelenleg az egri belvárosban. Átépítés itt, útlezárás ott, markoló gépek, patak kotrás, mindenféle hasznos, vagy haszontalannak tűnő építési feladat.

A szlogen: szebbé tenni Egert. Ezzel egyet is érthetünk.A projekt teljes költségvetése 4,5 milliárd forint. Na kérem ez még lottó főnyereménynek is sok.

De új terek, sétányok, közösségi létesítmények épülnek. Mindenek előtt közösségi építményként ott áll majd a Piac Téren az új parkoló monstrum. Fizethetünk is majd érte ha elmegyünk vásárolni, mert így egy csomag száz forintos retek azonnal 350-be kerül, mert a parkolási díjat is hozzá kell tenni az árhoz. Bár ez egy másik történet.

De nézzük a tényeket.

Parkolóház építése


Célja: a belváros központi területén, közterületen kialakított felszíni parkolók számának jelentős csökkentése, a megszüntetendő felszíni parkolók számának megfelelő számú parkoló létesítése a parkolóházban.
Ütemezése: 2012. ősz – 2013. tavasz
Megvalósul: 153 db parkoló + 4 db motorkerékpár tároló + 3 db mozgássérült parkoló az épületen kívül.

 

Kis Dobó tér felújítása


Célja: A város fő teréhez híddal kapcsolódó Kis Dobó téri közterület fejlesztés célja, hogy a csökkentett forgalmú, védett barokk belváros részeként, a tér esztétikus megjelenését és gyalogostér funkcióját erősítse. A téren számos vendéglátóhely működik, amelyek kitelepülnek a térre. Eger MJV Önkormányzata közterület használati szerződések révén adja bérbe a területet. Ez a közterület felújítási tevékenység gazdasági funkcióhoz való besorolásának indoka.
Ütemezése (kezdés): 2013. nyár – ősz
Megvalósul: térburkolat a téren 1134,45m2, a hídon: 121,33m2

Ezzel nincs is semmi baj, bár nekem a régi macskaköves tér is jól megfelelt, mert ilyenkor a magassarkúban tipegő barátnőm szorosabban karolt, mert kitört a sarka a macskaköveken. De szerintem szép így is, meg ódon hangulatot áraszt.

 

Minorita templom homlokzat felújítás


Célja: Eger központjában, a Dobó téren álló műemlék épületnek, a védett belvárosban elfoglalt helyéhez méltó külső felújítása, a helyi identitást erősítő létesítmény külső restaurálása.
Ütemezése: 2013. tavasz-nyár.Dobó tér – dísztér és rendezvénytér felújítása


Célja: a város központját jelentő Dobó tér kettős – dísztér és rendezvénytér - funkciójának jobban megfelelő, korszerű, igényes anyagokat alkalmazó, a történeti hagyományokhoz illeszkedő, és a mai korszellemnek megfelelő kialakítása.
Ütemezése (kezdés): 2013. nyár - ősz
Megvalósul: közterületi fejlesztés: 7098,22m2, amelyből a zöldterület: 274,13m2

Na itt azért megállnék egy pillanatra. Sokan, sokfelé leírták már, hogy a Dobó Tér úgy van jól ahogy van. Hozzátartoznak a szobrok, szeretjük, megszoktuk. Minek kell azokat a nyomorult szobrokat elvinni onnan? De most tényleg? Oda tartoznak, beleépültek Eger arculatába.

 

Közösségi tér kialakítása az Eszperantó sétány mentén


Célja: az Eger-patakhoz kapcsolódóan, a Dobó tér 6/a szám alatt álló irodaépülethez kapcsolódó könnyűszerkezetes épületrész bontása után felszabaduló területen, közterületi fejlesztés részeként új zöldterület létrehozása, és ezzel a sétány mellett a közösségi tér funkciójának gazdagítása. A fejlesztés összhangban áll Eger Településszerkezeti Tervével, amely a patakhoz kapcsolódóan, zöldfelületi fejlesztést ír elő.
Ütemezése (kezdés): 2013. nyár - ősz
Megvalósul: 742,61m2 felújított közterület, amelyből a zöldfelület nagysága: 191,21m2

Jó, jó a zöldterület fontos, és az a régi monstrum ott tényleg csúnya.

 

Eszperantó sétány felújítása


Célja: az Eger-patak mentén futó sétány felújítása a csillapított forgalmú műemléki belvárosi akcióterület egészére érvényes közterület felújítás elvek szerint, összhangban a kapcsolódó projektelemekkel (Közösségi tér az Eszperantó sétány mentén, Kerékpárút fejlesztés és patakmeder rekonstrukció, Új gyalogos híd a Fazola utca meghosszabbításában)
Ütemezése (kezdés): 2013. nyár - ősz
Megvalósul: 945,78 m2 felújított közterület

Érti ezt valaki? „Akcióelemek, projektelemek”, meg mindenféle elemek. Na jó, de mit is akarnak vele?

 

Halpiac – közterület fejlesztés (a Centrum parkoló helyén)


Célja: a tér rendezvénytérként való átépítése, annak érdekében, hogy a Dobó téri nagy érdeklődésre számot tartó rendezvények alkalmával kiegészítő területként, kisebb rendezvények számára önállóan is alkalmassá váljon. A tér kialakítása az akcióterület egészére érvényes közterület felújítási elvek szerint történik. A tér és ezzel a belváros és a patakmederben futó kerékpárút kapcsolatát a támfalba épített lépcső biztosítja.
Ütemezése (kezdés): 2013 nyár-ősz
Megvalósul: 3870,90 m2 felújított közterület, amelyből zöldfelület: 556,09 m2

A párhuzamos rendezvények nem ütik egymást? Ja és a kerékpár útról jut eszembe. Azonkívül, hogy majd hadakozunk a vízzel, egyik barátom nem volt rest és lemászott a patakmederbe és azonmód megállapította, hogy a hidakba minden kerékpáros beveri majd a fejét. Vagy a hidat kell felemelni, vagy a patakot lejjebb tenni.

 

Szúnyog közi közterület fejlesztés, az Eger-patakhoz kapcsolódóan


Célja: a Szúnyog köz és a Mecset utca közötti területen a közterületi fejlesztés részeként kialakuló zöldfelület a patakkal való közvetlen kapcsolatra adjon lehetőséget a történeti belváros területén, és ezzel a közösségi tér funkciót is tovább gazdagítsa. A fejlesztés összhangban áll Eger Településszerkezeti Tervével, amely a patakhoz kapcsolódóan, zöldfelületi fejlesztést ír elő.
Ütemezése (kezdés): 2013. nyár-ősz
Megvalósul: 3246,6 m2 felújított közterület, amelyből 872,14 m2 zöldfelület

Ezt is többen megírták már. A patakkal való közvetlen kapcsolatról csak a pataknak nem szólt senki. Mármint mikor áradni kezd, akkor bizony lesz olyan közvetlen kapcsolat hogy attól koldulunk. Mert a patak nem olvasta a rendezési tervet.

 

Kerékpárút kialakítása az Eger-patak medrében és patakmeder rekonstrukció


Célja: Eger város kerékpáros közlekedési hálózatának belvároson átvezető, hiányzó szakaszának megépítése úgy, hogy az Eger-pataknak, mint ökológiai folyosónak, a védett belvároshoz méltó kialakítása és a vízelvezetési képesség növelése is megvalósuljon. A Településszerkezeti terv és a Belváros Szabályozási Terve lehetőséget ad az Árva köztől az Eszperantó sétányig a patak telkén kerékpárút kiépítésére az Eger-patak medrének jobb partján. A kerékpárút elhelyezéséhez a medret rendezni kell azért, hogy a kerékpárút mellett a kis vízi meder vízszállító képessége megfelelő legyen.
Ütemezése: 2013. tavasz - nyár
Megvalósul: 503 m minimum 2 m széles kerékpárút, és ehhez kapcsolódóan mederrendezés 614 m hosszan.

Na ez az amiről beszélünk. A patakot rendezni kell, mondhatni megrendszabályozni. Hogyan? Lebetonozzuk a medrét? Már így is elég nagy ökológiai katasztrófát okozott, hogy a markolók az évtizedes diverzitást feltúrták. Mikor jönnek vissza a halak és hova? Hányszor kell letisztítani a kerékpár utat az áradó patak hordalékától és ez mennyibe fog kerülni?

 

Ja és a Dobó Tér alá parkoló is épül. Persze nem nekünk egyszerű halandóknak, hanem választott fiainknak. Mennyibe is kerül majd egy képviselő parkoltatása a költségeket figyelembe véve/autó? Mi meg fizetünk lépten-nyomon ha egy kávéra be merészelünk menni kocsival a belvárosba. Hmmm..ez azért nem Fair!

 

Mindez szép és jó. De most tényleg. Dicsérendő. Csak hát ott van a fejben az a bizonyos motoszka. Közelednek a választások. Előtte majd láthatunk szép kis átadó ünnepségeket, meg ceremóniákat, potom 4,5 milliárdért. Jó, tudom ennek egy része pályázati pénz. De a másik részét akkor is a városnak kell állni. És most jön megint az a nyavalyás közhely. (De utálom magam érte!) A kórházba WC papírt kell vinni a betegnek, mert nincs. Nincs rá pénz. Pár milliárdból az egész Dobó Teret be lehetne teríteni WC papírral.

Hány száz milliárdot költöttünk el mostanában az országban közterek -majdnem- felesleges felújítására? Csak mert el kell költeni az EU-s pénzeket. Nem lehetett volna odaszólni Brüsszelbe, hogy gyerekek, jó az a tér ahogy van, de páran éheznek ebben a szerencsétlen országban. Nem lehetne esetleg jóléti programokra költeni, mint hogy kerékpárutat építsünk a libalegelőn?


 

Szép lesz Eger, talán szebb, vagy másabb. Majd megszokjuk.

De ettől még a kisnyugdíjas és a munkanélküli nem fogja jobban érezni magát.

Vagy ha mégis, tévedtem!

                                                                 SzJ.További hírek

  Válás, változás és elválás hatása a gyermekre
2019. 05. 19. 09:46 hirhatar.hu
  Honnan merítsünk ötletet egyedi telefontokhoz?
2019. 05. 18. 15:07 hirhatar.hu
  Toplistás termékek a The Body Shop kínálatában
2019. 05. 18. 15:07 hirhatar.hu
  Aljasan tudatos cinizmussal nyilatkozott Kövér hidegen a melegekről
2019. 05. 17. 12:04 hirhatar.hu
  Tiborcz „aktját” is letiltotta a Facebook
2019. 05. 17. 12:04 hirhatar.hu
  Orbán ötmilliárdot tol csendben a látványpékség TEK zsebébe
2019. 05. 17. 09:56 hirhatar.hu
  Kormánykampány sültbolondoknak – légy hazafi, rettegj a migránshordáktól
2019. 05. 16. 18:01 hirhatar.hu
  Ajtót mutatott az RTL a nemzeti radikális (lánykori nevén neonáci) mozgolódás reklámkampányának
2019. 05. 16. 17:30 hirhatar.hu
  Kubatov helyi monstrevállalkozót indít Botkára Szegeden
2019. 05. 16. 17:01 hirhatar.hu
  Milyen jelentése van a karikagyűrűnek és honnan származik?
2019. 05. 16. 15:00 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport