. Ma Auguszta napja van.
Vekerdy értékes hagyatéka
2021-02-11 21:16:17
Vekerdy értékes hagyatéka

Vekerdy értékes hagyatéka

A Jól szeretni könyvének pár kiragadott gondolatát szeretnénk most átadni.

 

„Minden szeretetben ez az alapkérdés: őt szereted-e vagy magadat, a vágyaidat benne?”

 

Alapvető gondolat, hiszen ki ne szeretné a gyermekét. A könyv azonban már rögtön az első lapjain súlyos kérdést tesz fel:

 

Az egyik leginkább megterhelő feladat egy anyának vagy egy apának, hogy elfogadjuk a gyermek saját döntéseit. Legyél, aki valójában vagy, a legyél akivé én álmodtalak meg között ingázik a tanácstalan szülő. Értékes gondolatokat kapunk a könyv olvasása során ahhoz, hogy ezt a dilemmát feloldjuk magunkban.

 

„…ahhoz, hogy világra hozzuk azt, ami bennünk él, egy – legalább egyetlen – másik ember bizalmának kell bábáskodnia.”

 

Attól függetlenül, hogy teljes szívünkkel elfogadjuk és támogatjuk a gyermekünket, szeretnénk felkészíteni a felnőtt létre, ahol sokszor farkastörvények uralkodnak. Ez további szorongást idézhet elő bennünk, tanácstalanul állunk a problémával szemben. A túlzott elvárások és a kritikus hozzáállás a gyerek önbizalmát és teljesítményét is csorbítja. Így később kevesebb munícióval felszerelve áll be a felnőttek világába.

 

Vekerdy úgy látja – látta –, hogy az érzelmi biztonságon és az önbizalom megerősítésén kívül másra nincs szüksége egy gyereknek ahhoz, hogy később egészséges lelkületű felnőttként vegye az akadályokat.

 

„El lehet-e egy gyereket kényeztetni?”

 

Minden családban komoly vitatéma lehet a kérdés. A Jól szeretni könyv ezt a problémakört is alaposan körüljárja. A konfliktus a nagyszülők és szülők között alakul ki inkább. A megoldás természetesen összetett, de Vekerdy véleménye dióhéjban az, hogy ha „mindig pattanunk, amikor valamit kiejt a száján”, az a gyerek számára nem a legjobb megoldás.

 

Törekedni kell a bensőséges érzelmi kapcsolatra, hiszen „Ez a biztonságos kötődés a gyereknek is nagyon jó, sőt: a lehető legjobb.” 

 

„A kamasz bezárkózik…”

 

Miután véget ért a kisgyermekkori dackorszak, van pár évünk fellélegezni. Aztán eljön a kamaszkor, és „A kamasz bezárkózik. Nem beszél, vagy vitatkozik. Kritikusan ítélkezik. Ha meg akarom ölelni, elrántja magát. Veti rám a gyilkos pillantásokat. Hol az én kedves kisfiam?”

 

„A kamaszkorra tulajdonképpen ki kellene írni, hogy átépítés miatt átmenetileg zárva.”

 

Írja a pszichológus. Frappáns megfogalmazás, szülőként sírva-nevetve a homlokunkra is csapunk a felismerés kapcsán. Nem is tehetünk ennél sokkal többet: a kamaszkoron szülőnek, gyereknek át kell esni, tűrni kell, és kezeljük humorral.

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnö...
Bővebben >>