. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Végleg eltakarodtak
2011-12-18 06:43:30
Végleg eltakarodtak

Végleg eltakarodtak

Fáklyás felvonulással ünnepelte a város török uralom alóli felszabadulásának 324. évfordulóját a kései utókor szombaton este Egerben.


A török hódoltság idõszakában Eger egy több szandzsákot magába foglaló török tartomány, vijalet székhelye volt. A Habsburg csapatok a török gyengülése láttán 1687-ben látták alkalmasnak az időt a legendás egri vár visszafoglalására. A hosszú, a kiéheztetés taktikáját alkalmazó blokád 1687. decemberében meghozta gyümölcsét: a megszálló török csapatok feladták a majd száz éve elfoglalt erődítményt. Bár a visszafoglalás nem ostrommal történt, a város teljesen leromlott állapotba került: a falakkal körülvett területen az egykori feljegyzések szerint mindössze 413 ház volt lakható, s ezekben is elsősorban visszamaradt török családok laktak. A város hamarosan újjáéledt, a török elvonult, utánuk szinte  csak építészeti emlékeink maradtak.


A sikeres ostromot évekig fáklyás felvonulással ünnepelte a város. Ezt a régen feledésbe ment eseményt kívánta most feléleszteni az Egyesület Eger Idegenforgalmáért, az Egri Históriás Közhasznú Nonprofit Kft., illetve az Egri Vitézlő Oskola.


Habis László beszédében büszkén idézte a korabeli török történetírót, aki szerint a magyart le lehet ugyan győzni, de megadásra, hazájának és vallásának feladására kényszeríteni lehetetlen.


Berecz Mátyás az Egri Vitézlő Oskola elnöke felidézte, hogy a harcoló felek a vár megadásáról lovagias egyezséget kötöttek, sőt az elvonuláskor meg is ajándékozták egymást.


Az ünnepi megemlékezést a Fertálymesterek kórusa és a Hollóének Régizene Együttes műsora zárta. Nemes Róbert képsorozata.


További híreink
Civilek az EU-ban
Lotz Károly ex-miniszter, Csepel Díszpolgára, az OECD magyarországi nagykövete arról beszélt egy múlt heti, társadalmi párbeszéd témájában összehívott fórumon, hogy milye...
2014-10-08 20:34:57, Hírek, Vélemény Bővebben
Az Abszurd Magyar Foci
Most az van, hogy megint csak ülök itt Pécs szélén, ebben a kicsic szobában. Előttem egy Ronaldinho poszter, egy gimnáziumi osztálytabló, egy emléklap a Buzánszky Kupáról...
2014-10-06 10:34:26, Hírek, Vélemény Bővebben
Madárnyelven
Tanmese a barázdabillegetőről,. aki most a csizmát...
2014-10-04 21:58:46, Hírek, Vélemény Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseke...
Bővebben >>