. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Támad a lisztharmat és a peronoszpóra
2013-06-12 22:37:56
Támad a lisztharmat és a peronoszpóra

Támad a lisztharmat és a peronoszpóra

A Heves Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága felhívja a szőlőtermesztő gazdák figyelmét, hogy a szőlőlisztharmat, a szőlőperonoszpóra, a szőlő szürkerothadása és a szőlő feketerothadása az Egri és a Mátrai Borvidéken is megjelent az ültetvényekben a leveleken és a fürtökön.

 

A szőlő nagyon érzékeny fenológiai stádiumban van, a virágzás vége felé tart. A következő időszakra jelzett meleg, záporokkal, zivatarokkal, jégesőkkel tarkított időjárás kifejezetten kedvező mind a négy kórokozó terjedésére.

A jelenlegi helyzetben a járvány kialakulásának minden feltétele adott! A védekezés elmulasztása ebben az időszakban teljes termésveszteséghez vezethet!

Az aktuális védekezéseknél ezért indokolt a felszívódó vagy mélyhatású készítmények kijuttatása, kontakt partnerrel kombinálva.

 

A lisztharmat a növények egyik leggyakoribb és legkönnyebben felismerhető betegsége. Bár egyetlen növény sem immunis erre a gombára, egyesek könnyebben megfertőződhetnek. Az orgona, a vadalma, a lángvirág, a méhbalzsam, a rózsák, a szőlő, a tök és az uborka a lisztharmat könnyű célpontjai lehetnek.

 

Miért káros a lisztharmat?

 

Ahogy azt a neve is mutatja, a lisztharmat fehér vagy szürke porfoltnak néz ki, amely a növények leveleit és szárát támadja meg. Valójában a lisztharmat gomba több típusa ismert, azonban alapvetően mindegyik ugyanúgy néz ki. Előfordulhat, hogy egészen addig nem észleljük a problémát, amíg a levelek felülete poros kinézetű nem lesz, pedig a lisztharmat a levél alját, a szárakat, a virágokat, a rügyeket, sőt még a gyümölcsöt is megtámadhatja.

Annak ellenére, hogy a lisztharmat nem szép, ritka esetben okozza a növény elhalását. Mindamellett káros hatással van a növényre, és a súlyos vagy ismétlődő fertőzés legyengítheti azt. Ha a levélfelület eléggé nagy részét beborítja a lisztharmat, akkor a fotoszintézis már nem fog megfelelően működni. A fertőzött levelek gyakran idejekorán lehullanak.

Ez különös problémát jelenthet a fogyasztásra alkalmas termések esetében, mivel az elégtelen fotoszintézis a gyümölcs vagy zöldség zamatának gyengülését okozhatja. A rügyek fertőzése esetén előfordulhat, hogy azok egyáltalán nem nyílnak és fejlődnek ki.

 

Minden egyes gazdanövénynek megvan a jellegzetes lisztharmat gombája, ami azt jelenti, hogy a különböző lisztharmat más-más növényeket támad meg. Az orgonafán élősködő lisztharmat nem fog átterjedni a szőlőre vagy a rózsákra. Ugyanakkor minden lisztharmat ugyanazokat a körülményeket kedveli.


Milyen károkat okoz a lisztharmat gomba?


A lisztharmat bárhol feltűnhet. A gomba áttelel a növényi hulladékban, majd tavasszal spórákat kezd termelni. Ezeket a spórákat a szél, a rovarok és a vízcseppek eljuttatják a növényekre.


lisztharmat elterjedését elősegítő feltételek a következők:

  • Nedvesség vagy magas páratartalom (nem megszokott az esős évszakokban vagy rendkívüli meleg esetén)
  • Dús növényzet
  • Gyenge légmozgás

 

 

 A lisztharmat elleni védekezés

  • Válassz egészséges növényeket, és őrizd meg egészséges állapotukat a termesztés során is.
  • Próbálj a lisztharmattal szemben ellenálló növényfajtát választani, ha a régióban fennáll a fertőzés veszélye.
  • lisztharmattal szemben nem ellenálló növényeket ne ültesd árnyékos helyre.

 

Mi a teendő, ha a növény már fertőzött a gomba által?

  • Távolítsd el, és semmisítsd meg a növények minden fertőzött részét.

 

A növényzet ritkításával és metszéssel segítsd elő a légmozgástNe alkalmazz műtrágyát a probléma megszüntetéséig. A lisztharmat a fiatal, lédús növényeket kedvelik.

Kerüld a növények túlzott mértékű öntözését.

 

Használjon gombaölő szert a gombás fertőzés kezelésére


Számos lisztharmat-gombaölő szer áll rendelkezésre. Ellenőrizd a címkét, megbizonyosodva arról, hogy a választott termék biztonságos, és megfelel a fertőzött növénytípus védelmére. A gombaölő összetevői között keresd a következő anyagokat: kálium-bikarbonát, neem olaj, kén vagy réz. Dísznövények kezeléséhez olyan vegyi gombaölő szerek is használhatók, mint a triforin. Otthon szódabikarbónából készíthető hatékony ellenszer.

A folyamatos védelem érdekében a legtöbb gombaölő szert 7-14 naponta újra használni kell. Az alkalmazást és a betakarítás előtti várakozási időszakot illetően mindig tartsd be a címként szereplő utasításokat.

 

                         Forrás: édenkert.hu

 

A peronoszpóra a szőlő legveszedelmesebb betegsége.


A peronoszpóra fellépése kiszámíthatatlan. Vannak évek - aszályos, száraz esztendők - amikor csak jelentéktelen mértékben jelentkezik. Az ilyen évek tapasztalatai azonban nem téveszthetik meg a szőlőtermesztőt, hiszen ez a betegség hirtelen bármikor felléphet és ahol nem megfelelő a védelem, ott akár totális termésveszteséget is okozhat.

 

Május közepétől a szőlő minden zöld részét képes megtámadni. A kártétel a virágzáskor és a kötődéskor lehet a legsúlyosabb, amikor a bogyókezdeményt a virágsapka nem védi.  A virágbimbók, a fürtvirágzat és a kötődött fiatal bogyók fertőződése okozza a legérzékenyebb, nem ritkán 100%-os terméskiesést és gazdasági kárt, mert ekkor a fürt teljesen elpusztulhat. Később a bogyók már kevésbé fogékonyak, ekkor a megbetegedett levelek csökkent vagy teljesen leállt fotoszintézise veti vissza a termést. A járványveszély hagyományos szerekkel alig hárítható. A kontaktszerek gyengéje éppen az erős fertőzések időszakában jelentkezik, hiszen a kórokozó lappangási ideje ekkor rövid, 2-4 nap. A permetezést 3 esős nap után meg kell ismételni a szer lemosódása és a fokozott járványveszély miatt. Ahol nem füvesített a sorköz, ott sok esetben a felázott talajon nem lehet permetezni és ez a betegség elhatalmasodásához vezet.  A kontaktkészítmények helye a védelmi periódus második felében - nyár közepétől - van, a legsúlyosabb fertőzések időszakában feltétlen szükség van nagyhatékonyságú felszívódó gombaölő szer használatára, tartamhatására is.

 

Az egyetlen megoldás a peronoszpóra megelőzése. Az előrelátó termesztők sohasem várják meg a tünetek tömeges megjelenését, hiszen ekkor már mindenképpen felvetődik a termésveszteség kockázata. Az eredményes védelemnek ma már több lehetőségét tartjuk a kezünkben. A kifogástalan lomb és fürtvédelem elsősorban a korai időszakban kulcsfontosságú.

A fertőzés gyorsan terjed, nagyobb fürtrészek vagy akár az egész fürt is áldozatul eshet. Kísérő jelenség a lombfertőzés, amely az egész tenyészidőszakban jelentkezhet. A beteg foltokon folyamatosan képződnek a fertőzés további terjedését szolgáló spórák. A legkritikusabb fertőzési veszély időszakában különösen intenzív a hajtás és a fürtnövekedés, amely szintén a felszívódó készítmények használatát indokolja, mivel a kontaktszerek használata esetén pár nappal a permetezés után már jelentős védetlen növényfelület van kitéve a peronoszpóra fertőzésének.

 

 

Biztos hatással rendelkezik a peronoszpóra ellen. A hatóanyag transzlaminálisan terjed szét a levél felszínétől a fonákig. A Pergado F hosszú tartamhatással rendelkezik, mivel a mandipropamid tartósan beépül a levél és a bogyó viaszrétegébe, így biztosítva a tökéletes fürtvédelmet.

A Pergado F felhasználó– és környezetbarát tulajdonságai révén az integrált szőlőtermesztés alapvető gombaölő szere. Mandipropamid hatóanyaga hosszú ideig megóvja a szőlőt a peronoszpórafertőzéstől.  A készítmény folpet tartalma jó hatást biztosít a szürkepenész ellen is. A Pergado F különleges tulajdonságainak köszönhetően a permetezés után 1 órával már esőálló, amely különösen alkalmassá teszi a peronoszpóra fertőzés szempontjából fokozottan veszélyes csapadékos időjárás esetén történő használatra.

A peronoszpóra elleni védekezés. A 10-15 centiméteres hajtások védelmére kiválóan használható, nagy hatékonyságú, kontakt gombaölő-szer a Bravo 500 SC. A permetezést a Bravo 0,3%-os permetlevével végezzük lisztharmat elleni készítménnyel, például Topas-zal kombinációban.

 

A Bravo kiváló esőállósága és különleges hatásmechanizmusa miatt sehol a világon nem tudott vele szemben rezisztencia kialakulni. Az ezt követő időszak védelmére, közvetlenül virágzás előtt a Ridomil Gold MZ a leginkább javasolható. A felszívódó és kontakthatóanyagot tartalmazó termék 2,5 kg/ha dózisban használva fertőzésmentes virágzatot és lombot garantál. A fürtvédelem első lépése a virágzás elején elvégzett Quadris MAX permetezés, majd a szőlő legérzékenyebb stádiumában, közvetlenül a virágzásban végrehajtott Pergado F kezelés. Ezek a permetezések felszívódó és kontakthatóanyagaikkal elsősorban a fürt peronoszpórás és botritiszes fertőzését akadályozzák meg.

A Quadris MAX adagja 1,5-2 liter/hektár, a Pergado F dózisa pedig 2-2,5 kg/hektár. A peronoszpóra mellett fellépő lisztharmat elleni védelemre a Quadris MAX mellett a Thiovit Jet, a Pergado F mellett pedig a Topas alkalmazása javasolt. A virágzást követően a bogyónövekedés időszakában a második Quadris MAX + Thiovit Jet kezelés után újra a Pergado F + Topas kombinációval permetezzünk. A kezelések váltogatását a rezisztencia kialakulásának a megakadályozása miatt indokolt betartani.

A permetezéseket 10-14 naponként végezzük. Különösen nagy fertőzési nyomás esetén csökkentsük a permetezési fordulók közötti időt 8-10 napra. Erre a négy kiváló készítményre alapozott szőlővédelmi blokk megbízható védelmet nyújt a szőlő mindhárom súlyos gombabetegsége – a peronoszpóra, a lisztharmat és a szürkepenész – ellen.

 

 

A Quadris MAX ráadásul kiváló hatékonysággal rendelkezik az egyre gyakrabban jelentkező fakó– és feketerothadás ellen, valamint jó mellékhatása van a szőlő fás részeit megtámadó gombák ellen is.

A Quadris MAX és a Pergado F kizárólag borszőlőben használható. A fürtzáródást követő időszakban fellépő peronoszpóra, fertőzés ellen kiválóan illeszthető a technológiába a Ridomil Gold Plus, aminek az adagja 3,5-4 kg/ha. A Ridomil Gold Plus kezelés helyett használhatjuk a Pergado család új tagját a Pergado Cu-t amely 4,0-5,0 kg/ha dózisban kiváló megoldás ezen  fenológiai  stádiumban, peronoszpóra ellen. Kizárólag borszőlőben használható. Szintén a védelmi szezon ezen, szakaszában javasolt a kontakthatású Neoram WG, 2-2,5 kg/ha adagban.

A Neoram egy forradalmian új technológiával előállított rézoxiklorid hatóanyagú készítmény, amelynek optimális méretű részecskéi más rézkészítményekhez képest fokozott esőállóságot és jobb fedettséget biztosítanak a fitotoxicitás veszélye nélkül.

 

                              Forrás:felsofokon.hu

 
 

Utoljára frissítve: 2013-06-12 22:40:53

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>