. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Pelczné Dr. Gáll Ildikó elmondta: célegyenesben van az EU soros magyar elnöksége
2011-05-20 17:26:28
Pelczné Dr. Gáll Ildikó elmondta: célegyenesben van az EU soros magyar elnöksége

Pelczné Dr. Gáll Ildikó elmondta: célegyenesben van az EU soros magyar elnöksége

Pelczné Dr. Gáll Ildikó európai parlamenti képviselő mai egri látogatása során kijelentette: „célegyenesben van a magyar elnökség a gazdasági kormányzásról szóló uniós szintű szabályozások véglegesítésével".


Pelczné Dr. Gáll Ildikó, európai parlamenti képviselő beszámolt a magyar elnökség alatt zajló parlamenti munka aktuális eseményeiről. Mint mondta: Júniusban kerül az Európai Parlament plenáris ülése elé a gazdasági kormányzásról szóló jogszabálycsomag, melynek elfogadása esetén is csak 2012-ben léphet életbe. A kidolgozott csomagot minden szinten az átláthatóság és az ellenőrizhetőség jellemzi, annak érdekében, hogy ne történhessen meg, hogy a valóságtól eltérő költségvetést nyújthasson be egyetlen ország is, melyre sajnos magyar példa is szolgál.    


Az Európai Unió versenyképességéhez szükség van a nagyobb felelősséggel járó, tagállamokat érintő gazdaságpolitika EU2020 stratégia irányához és célkitűzéseihez igazodó megfelelésre, melynek érdekében a paradigmaváltás elengedhetetlenné válik. Mindenekelőtt a 27 tagállam vállalt költségvetésének betartatása a cél a versenyképesség fenntartása érdekében, ami nem nélkülözheti a foglalkoztatottság növelésére irányuló intézkedések eredményességét – mondta a képviselő asszony.  


Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája a  gazdasági kormányzás és az egységes gazdaságpolitika jelentőségéről tartott ma újságírói szemináriumot Egerben, melyen Dr. Mocsáry Péter, a Külügyminisztérium főosztályvezető-helyettese, Martin József Péter, a BBJ magazin Euroclick blogjának szerkesztője, valamint Fülöp Gábor, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára tartott előadást.


A regionális sajtószemináriumot Borbély Boglárka, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának sajtóattaséja nyitotta meg, aki elmondta, hogy a magyarországi tájékoztatási iroda az Európai Parlament tevékenységét segíti és információkat szolgáltat az uniós kormányzásról.


Dr. Mocsáry Péter témája az Európai Gazdasági Kormányzás megerősítését célzó jogszabálycsomag volt, ami a magyar elnökség legfontosabb feladata. Ez nem egy konkrét intézkedést jelent, hanem egy segítésre épülő szakmai keretet nyújt a tagállamok számára. Az eddigi válságkezelő csomagok nem a legmegfelelőbbek voltak. A jelenlegi átfogó intézkedési csomagot a válság hatására hozták létre, amelynek központi célja, hogy a tagállamok megfontolt költségvetési politikát folytassanak. Alapvető kitétel, hogy a kiadások nem növekedhetnek jobban, mint ahogyan a GDP emelkedik. A nagyobb költségvetési hiánnyal küszködő tagállamokat jobban megvizsgálják, és a stabilitási- és konvergencia-programok rögzítik a hiány pótlásához vezető utat. Amennyiben a tagállamok nem javítanak költségvetési helyzetükön, úgy először letétbe szükséges helyezni a szankciók által megszabott kamatozó, illetve nem kamatozó letétet, ami a legsúlyosabb esetben büntetéssé alakul át. Ennek a jogszabálycsomagnak a szükségessége abban rejlik, hogy az EU stabilizált alapjain nyugvó jövőjét biztosítani tudják.


Martin József Péter az EU újraszabályozásának makrogazdasági jelentőségéről beszélt:

2007-ben és 2008-ban mérsékelt növekedés mutatkozott és csaknem egyensúlyi büdzsék és a Maastrichti szint körüli államadóságok jellemezték az Európai Uniót.  A másodlagos jelzálogpiaci válságból, az Amerikai Egyesült Államokból kiinduló válság következtében az EU-ban főleg reálgazdasági problémák generálódtak, amit a radikálisan romló makrogazdasági helyzet követett. Elsősorban az euró-övezeti periférián alakultak ki súlyosabb válságok. Görögországban a katasztrofális közpénzügyek okoztak problémát már a válság előtt, ezért a görögök kerültek a legsúlyosabb helyzetbe. Írországban 50 milliárd eurót kellett belepumpálni a gazdaságba, így a bankok nem jelentettek csődhelyzetet. Az elmúlt idők alatt befektetett munka eredményeként a magyar államháztartási pozíció nagyon sokat javult és a következő évben már növekedés várható.


Fülöp Gábor a megyei helyzetet gyakorlati szempontok alapján elemezve tárta a kamara tapasztalatait a meghívottak elé, miszerint nincs gazdasági kormányzás Heves megyében, mivel közigazgatásilag sincs elég hatásköre egy régiónak sem. A vállalatok környezeti elemei közül fent helyezkedik el a hatalmi döntési intézményi rendszer, ami nagyon szétrombolt, ezért újra kell gondolni a gazdasági kapcsolatokat. Hiányzik a magyar palettáról a reális gazdasági statisztika. Eger „egy város, egy cég” imázs, gazdasági karakter, amelyre sokszor mondják, hogy a bor városa, de egyébként az ipar városa, mert azt kell nézni, hogy mi tartja el a várost, viszont a vállalkozások rendkívül nehéz helyzetben vannak – mondta a kamara főtitkára.


A rendezvény végén Borbély Boglárka sajtóattasé az Egri-Hírhatár főszerkesztőjét, Domoszlai Orsolyát és a Gyöngyösi-Hírhatár főszerkesztőjét, Jurák Katát meghívta az Európai Parlament brüsszeli valamint a strasbourgi ülésére is.


Pelczné Dr. Gáll Ildikó, európai parlamenti képviselő beszédéről készült filmfelvételt hamarosan megtekinthetik az oldalunkon.


Domoszlai Orsolya

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munká...
Bővebben >>