. Ma Andrea napja van.
Német diákokat lát vendégül a Dobó István Gimnázium
2011-09-28 19:29:20
Német diákokat lát vendégül a Dobó István Gimnázium

Német diákokat lát vendégül a Dobó István Gimnázium

A Dobó István Gimnázium két jól működő külföldi cserekapcsolatot ápol egy lengyel és egy német iskolával. Ezen a héten a gimnázium tanulói vendégül látják a német diákokat, ill. néhányan lengyelországi kiránduláson vesznek részt.

 

 

 

 


 

A német cserekapcsolat már több mint 17 éves múltra tekint vissza. 1993-ban kerestük meg a neumünsteri Theodor-Litt-Schule vezetését kapcsolatépítési szándékkal, velük 6 éven keresztül bonyolítottunk diákcseréket. 1999-ben csatlakozott hozzánk a szintén neumünsteri Alexander-von- Humboldt Schule, akikkel azóta is töretlen a kapcsolatunk. Évente kétszer látogatunk el egymáshoz 23 diákkal, szeptemberben a németek keresnek fel bennünket, áprilisban pedig a mi diákjaink tesznek felfedező körutat német nyelvterületen. A programjaink kialakultak az évek során: iskolalátogatás, hospitálás, országismereti órák, kirándulások, kulturális és sportesemények tarkítják a találkozókat. A tanulók családoknál laknak, szoros barátságok alakulnak ki az élményszerű nyelvtanulás mellett és betekintést nyerhetnek fiataljaink a családok, fiatalok hétköznapi életébe is.

 

 


A napokban 19 német diákot és tanáraikat látjuk vendégül, akik egy hétig tartózkodnak Magyarországon. Napjaik színes programokkal telnek. Amellett, hogy az országismereti órán ízelítőt kapnak hazánk történelméből és szépségeiből, magyar nyelvórán is részt vesznek, ahol lelkesen próbálják elsajátítani az alapvető kifejezéseket. A polgármesteri hivatalban fogadta őket Rázsi Botond alpolgármester úr. Egésznapos kirándulás keretében ellátogatunk Budapestre, ahol megtekintik a város nevezetességeit és megismerik a Parlament épületét is. Másnap az egri Marcipániában tett látogatás után a várban egy rendhagyó vezetés keretén belül kipróbálhatják az Egri Vitézlő Oskola tagjai által bemutatott fegyvereket, harci technikákat. Szombaton Szilvásváradra kirándulnak, ahol a Bükki Nemzeti Park szépségeiben gyönyörködhetnek. Vasárnap a családi nap keretén belül a fogadó családok szerveznek számukra érdekes programokat, majd hétfőn ellátogatnak Lillafüredre és Miskolctapolcára is. Itteni tartózkodásuk utolsó napján még átélhetik, hogy milyen is a „Város a város alatt”, majd este egy jó hangulatú búcsúvacsorán vesznek részt, amely igazolja  az eddigi tapasztalatainkat, hogy az itt eltöltött idő alatt valódi barátságok szövődnek a német és a magyar diákok között. A hivatali fogadáson, Peterdi Gábor által készített képek itt láthatóak.


Ferencné Major Klára, szervező

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy őrbottyáni földtulajdonos több mint kétmilliárd forintos kártalanítást követel, miután tervei szerint term...
Bővebben >>