. Ma Auguszta napja van.
Nem fizetik ki a magyar cégeket külföldön
2013-08-09 13:03:27
Nem fizetik ki a magyar cégeket külföldön

Nem fizetik ki a magyar cégeket külföldön

A Mozgalom a Magyar Vállalkozásokért alapító tagjai több alkalommal hívták fel a kormány, a képviselők, érdekképviseletek, a média és a közvélemény figyelmét arra, hogy a kilátástalanság, reménytelenség, az otthon elvesztése, az értékes, kreatív munkát értékén megfizető munkahely hiánya miatt tömegesen hagyják el az országot jól képzett, piacképes tudással rendelkező szakembereink, - fiatalok és idősebbek egyaránt.

 

 

Ez a folyamat önmagában is tragikus, hiszen a gazdasági kényszerből történő kivándorlás szétszakítja és gyökértelenné teszi a családokat, itthon pedig orvosolhatatlan humánerőforrás veszteséget okoz. A kilátástalanság elől külföldi munkavállalásba menekült, és ott rabszolgaként dolgoztatott honfitársaink joggal várják el, hogy a magyar kormány fellépjen védelmükben, betartassa az európai uniós normákat, melyek a munkavállalók egyenlő bánásmódjára vonatkoznak.

 

 

 
Hasonlóképpen hiába várják a kormány fellépését azok a magyar mikro- és kisvállalkozások, amelyek határon átnyúló tevékenységet végeznek az Unió fejlettebb államaiban, és elvégzett munkájukat a német, osztrák, vagy francia megrendelők, illetve az alájuk beékelődött magyar stróman cégek nem fizetik ki. Egy vállalkozás normális gazdasági körülmények között akkor bővíti a tevékenységét a külpiacokon, ha kellő tőkeerővel, piaci stratégiával, üzleti kapcsolatokkal rendelkezik.
 
A gazdasági kényszer miatt külpiacra lépő magyar vállalkozások esetében többnyire hiányoznak ezek az alapvető feltételek, szorongatott helyzetük miatt könnyen becsapják őket, jellemzően jobb kapcsolatokkal rendelkező magyar szélhámosok, illetve a célországok tisztességtelen szándékú megrendelői. Legnagyobb veszély, hogy a részben vagy teljesen ki nem egyenlített számlák miatt rendezetlenné válnak a munkavégzés és foglalkoztatás körülményei, ami szigorú hatósági szankciókat von maga után, és még jogalapot is ad a tisztességtelen szándékú megrendelőnek arra, hogy továbbra se egyenlítse ki az elvégzett munka ellenértékét. Egyre több vállalkozó keresi meg az MMV-t azzal a panasszal, hogy Ausztriában, Németországban, vagy Franciaországban elvégzett munkáját a megrendelő nem fizette ki, sok esetben még a hazautazás költségeit sem kapta meg.
 

2013. március 20.-án az Európai Unió Petíciós Bizottsága tárgyalta panaszunkat, melyet a magyar mikro- és kisvállalkozások tisztességtelen működési körülményei miatt nyújtottunk be 2009-ben. A beadványban felhívtuk a figyelmet arra is, hogy az Európai Unió fejlettebb tagállamaiban rendszeressé vált a határon átnyúló tevékenységet végző magyar és más, kelet- európai vállalkozások munkájának ki nem fizetése. A Bizottság érdemi vita nélkül, tíz perc leforgása alatt elutasította a magyar kisvállalkozások panaszát, ami előtt hosszú, akadémikus vitát folytatott a dán malacok farkának kurtításáról és a „malacjóléti” intézkedések szükségességéről. Sajnálatosnak tartjuk, hogy a kisvállalkozások ügyét csak a kisvállalkozások fontosságát hangsúlyozó tanulmányok és nem azok gyakorlati megvalósítása szintjén tartja fontosnak a Petíciós Bizottság és az Európai Unió, de még sajnálatosabbnak, hogy a petícióban felvetett problémák megoldása ügyében – többek között a gazdasági kényszerből külpiacra lépő vállalkozások kizsákmányolása témájában – mindeddig a magyar kormány sem tett érdemi lépéseket. Javaslatainkat, felvetéseinket válasz nélkül hagyták a FIDESZ, KDNP szakpolitikusai, európai uniós és országgyűlési képviselői. 
 
 
Kérjük, hogy a magyar kormány kezdeményezzen kivizsgálást a károsult magyar vállalkozások és munkavállalók érdekében, illetve tegyen érdemi lépéseket azért, hogy az Európai Unió alapszabályzatában lefektetett alapelveknek megfelelően ne csorbuljanak a magyar vállalkozások és munkavállalók jogai. Egyben javasoljuk, hogy kötelezze el magát annak a veszélyes folyamatnak a megállítására, hogy jó minőségű munka végzésére képes magyar vállalkozások és szakemberek lehetőségek és érdemi kormányzati támogatás hiányában növekvő számban kénytelenek elhagyni az országot. Hazai esélyeik javulása esetén ugyanis jelentősen járulhatnának hozzá a gazdaság növekedéséhez.

                                                    Mészárosné Győrvári Bella, MMV ügyvezető
 
 

A kizsákmányolás ellen tiltakozik a német katolikus püspöki kar elnöke

 

Robert Zollitsch freiburgi érsek a Focus című hetilapnak nyilatkozva élesen bírálta a vállalkozási szerződés intézményével visszaélő cégeket.

Felszólalt a német katolikus püspöki kar elnöke a kelet-európai munkavállalók németországi kizsákmányolása ellen. Robert Zollitsch freiburgi érsek, a német egyházmegyék főpásztorait összefogó konferencia vezetője a Focus című hetilapnak nyilatkozva élesen bírálta a vállalkozási szerződés (Werkvertrag) intézményével visszaélő cégeket. Hangsúlyozta: a német munkaerőpiacon kialakult egy szürke zóna, a kelet-európai vándormunkásokat éhbérért dolgoztató ügyeskedők világa, ami minden egyes elemében ellentmond a katolikus egyház szociális tanításainak. A "munkaerőpiac alagsorában tarthatatlan állapotok uralkodnak" - mondta Zollitsch. Szövetségesre talál a katolikus egyházban, aki ez ellen fellép - tette hozzá. A piacgazdaság csak akkor maradhat erős, ha a lakosságot áthatja a tudat, hogy a méltányosság elve alapján működik a rendszer - mondta a püspöki konferencia elnöke.

 


A vállalkozási szerződés intézményével elsősorban az élelmiszeriparban, a vendéglátásban és az építőiparban élnek vissza Németországban. A megoldás - vagyis visszaélés - lényege, hogy a munkáltató nem alkalmazza a munkavállalót, hanem kiadja a munkát egy alvállalkozónak, amely Kelet-Európában toboroz embereket a feladat elvégzésére, majd a munkaerőt a megbízó rendelkezésére bocsátja. A munkavállaló így nem élhet az alkalmazotti státussal járó jogokkal, például nem vonatkozik rá a kollektív szerződés és az ágazatban érvényes órabérminimum. Az alvállalkozó rendszerint kihasználja a munkavállalók kiszolgáltatott helyzetét. Jellemző, hogy éhbérért dolgoztatják a kelet-európaiakat és méregdrága, de embertelen tömegszállásokon helyezik el őket.

 

Franz-Josef Möllenberg, a német élelmiszeripari szakszervezet (NGG) elnöke szerint a vállalkozási szerződés a német gazdaság bizonyos területein "a modern rabszolga-kereskedelem üzleti modelljeként működik". Elsősorban a húsiparra jellemzőek a visszaélések, ebben az ágazatban a német vállalkozások egy része "maffiamódszerekkel" dolgozik. A szakszervezeti vezető szerint a hústermékek forgalmazásában be kell vezetni egy új védjegyrendszert. Az elképzelés szerint az úgynevezett szociális védjegy azt tanúsítja, hogy a terméket törvényes és méltányos munkajogi konstrukcióban állították el. "Nemcsak az állatoknak és a növényeknek jár védelem, hanem az embereknek is" - mondta Möllenberg a Focus hétfői számában megjelenő összeállításban. Munkaadói érdekképviseletek szerint a vállalkozási szerződés jól bevált intézmény, amelyen nem szükséges változtatni, a visszaélésekkel szemben pedig a munkaügyi ellenőrzés fokozásával kell fellépni.

 

               Forrás: hirado.hu /MTI

Utoljára frissítve: 2013-08-09 13:04:50

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>