. Ma Márk napja van.
Megmérkőztek megyénk tűzoltói
2013-05-14 18:13:58
Megmérkőztek megyénk tűzoltói

Megmérkőztek megyénk tűzoltói

Május 14-én a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a tűzoltási és műszaki mentés területen dolgozó állomány részére megrendezte a III. Heves Megyei Tűzoltó Szakmai Versenyt.



A vetélkedő a mentő tűzvédelemben tevékenykedő állomány elméleti és gyakorlati felkészültségét hivatott szinten tartani, illetve fejleszteni. Az immáron már hagyománnyá vált versenyen az egri, a gyöngyösi és hatvani tűzoltók vettek részt.

A rendezvény megnyitóján Plachi Péter mk. tű. alezredes, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettese köszöntötte a megjelent tűzoltókat, és minden résztvevőnek sikeres versenyzést kívánt. Ezután Mérai Péter tű. őrnagy, tűzoltósági főfelügyelő ismertette a verseny főbb mozzanatait a csapatok vezetőivel, kiemelte, hogy a tűzoltóknak immáron polgári védelmi és iparbiztonsági feladatokat is meg kell majd oldaniuk. Ezt követően vette kezdetét a megmérettetés, melynek első állomása egy elméleti teszt volt. Az irányítói, a beosztotti és a gépjárművezetői állomány is más-más kérdéseket kapott.

Az indulási sorrend alapján a hatvaniak, az egriek, majd a gyöngyösiek hajtották végre a komplex mentési feladatokat.

 

 

A gépjárművezetők egy rutinpályán mutatták be vezetéstechnikai képességeiket egy tűzoltó gépjárműfecskendőn. A rajt ponttól indulva szlalomozni kellett a gépjárművel, majd a végén lévő oszlopot úgy kellet érinteni, hogy a rajta lévő labda ne essen le. Majd szlalomoztak hátra, párhuzamosan és merőlegesen parkoltak, emelkedőre hajtottak és egy Y- fordulást követően már a második feladathoz érkeztek. Itt egy személygépkocsi és egy veszélyes anyagot szállító teherautó összeütközött. A gépjármű alá egy személy beszorult, akit egy különleges emelőpárna segítségével kellett kimenteni. A teherautónál feszítő-vágó segítségével emeltek ki egy sérültet az egységek, majd ezen kívül még veszélyes anyagot is be kellett azonosítani. A harmadik állomásnál egy útakadályt kellett megszüntetni.  A továbbjutást akadályozó faoszlopból két darab öt centiméternyi darabot vágtak le.

A következő feladatnál a feltételezés szerint egy személy kirándulás közben eltévedt. A rendőrséget mobiltelefonon értesítette, majd a készüléke lemerült.  A meghatározott területen az eltűnt személyt kellett megtalálni, amelyet egy doboz helyettesített. A doboz egy következő feladatot rejtett, amely egy árvízi védekezés volt. Homokzsákok segítségével a szivattyúház bejáratát kellett megvédeni a beömlő víztől. Az utolsó állomáson egy többszintes épületben tűz keletkezett, amelyben egy személy bent tartózkodott, illetve a tűz egy propán-bután gázpalackot is veszélyeztetett. A bejáratnál elhelyezett fémtárgyból egy öt centiméternyi darabot kellett levágni motoros roncsvágó segítségével. Az épület emeleti részeire, csak létrán keresztül lehetett feljutni, hiszen a feltételezés szerint a természetes feljárók megsérültek. A sérült személyt hármas hurokkal kellett kimenteni és biztonságos helyre szállítani. A tűzoltók sugarat szereltek, majd pedig két hatvan literes kannát töltöttek tele vízzel.

Az időeredmények és a végrehajtott feladatok szakszerűségének értékelését követően a versenyen az alábbi eredmények születtek:

  1. Egri Hivatásos Tűzoltóparancsnokság
  2. Gyöngyösi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság
  3. Hatvani Hivatásos Tűzoltóparancsnokság

Az egri tűzoltók képviselik majd megyénket az országrészi selejtezőn.

 

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tű...
Bővebben >>