. Ma Auguszta napja van.
Kutatók Éjszakája 2011
2011-09-24 07:17:05
Kutatók Éjszakája 2011

Kutatók Éjszakája 2011

Szeptember 23-án színes és érdekfeszítő tudományos eseményekkel, valamint számos különleges helyszínnel várta az érdeklődőket az idei Kutatók Éjszakája. Egerben mintegy 50, kicsik és nagyok tudományos szükségletét és érdeklődését kielégítő program kínált nagyszerű ismeretszerző szórakozást.

 

Hatodjára rendezték meg szeptember negyedik péntekén (szeptember 23-án) a Kutatók Éjszakája nevű fesztivált. A hazai rendezvénysorozatot a Tempus Közalapítvány szervezte.  A kémia nemzetközi éve kapcsán idén kiemelt szerep jutott a vegyészetnek. Ezúttal országszerte 26 városban, összesen 55 helyszínen zajlottak a programok.

 

2005. június 8-án indította útjára az Európai Unió a Kutatók Európában 2005 című, egész Európán átívelő kampányát, hogy közvetlenebb kapcsolat jöjjön létre a tudósok és a nagyközönség között. Ennek az eseménynek a legfőbb állomása az Európai Kutatók Éjszakája volt. Ezután 2006-ban következett az első, az előző program célkitűzéseihez hasonló törekvéseket megfogalmazó Kutatók Éjszakája.

 

Az egri Eszterházy Károly Főiskola Természettudományi Kara ötödik alkalommal adott otthont a jeles eseménynek. A rendezvény ingyenes programokkal, érdekes, kipróbálható látnivalókkal, valamint az év többi napján nem felkereshető különleges helyszínekkel várta az érdeklődőket. A főiskolának a Leányka úton található C és D épületében lehetőség nyílt denevér-megfigyelésre, volt GPS-es kincsesláda-keresés, 3D-s modellezés, LEGO robot-bemutató, kémiai kísérleti show, ovi-matek, bolygóközi kolonizáció robotokkal, éjjeli lepkék fénycsapdázására is sor került, valamint volt szó hulladékművészetről is az újrahasznosítás jegyében.

 

 

A program nem titkolt célja, hogy a tudományos területeken tevékenykedőkről kialakult, sztereotip, nem túlságosan imponáló képet megváltoztassa, és bemutassa a tudósok izgalmas és érdekes világát, továbbá, hogy népszerűsítse a kutatói életpályát és növelje a tudományos karrier vonzerejét a fiatalok körében.

 

A Kutatók Éjszakája az az esemény, amikor a tudósok levetik fehér köpenyeiket, azokkal együtt pedig rideg komolyságukat is, és unalmas, tankönyv ízű és szagú előadás helyett hétköznapi, közérthető nyelven elmondják számos tudományos kísérlet és kutatás eredményét. A különböző korosztályok személyesen találkozhatnak velük, és kötetlenül, mindenféle kötelezettség vagy tanórai keret nélkül, játszva tehetnek szert új ismeretekre. Az érdeklődők kipróbálhatják az eszközeiket, találmányaikat, megismerhetik a munkájukat előadások, vetélkedők, kiállítások és tudományos-szórakoztató programok keretében. Ez a rendezvény arra próbál rávilágítani, hogy a kutatók nem a világtól elszigetelten élő, zárkózott emberek, hanem fontos tevékenységeket végző színes egyéniségek. Képriportunk itt látható.


Barczi Balázs

 

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
Bővebben >>