. Ma György napja van.
Hogyan védd meg kutyusod a rettegett betegségektől?
2020-02-22 16:45:14
Hogyan védd meg kutyusod a rettegett betegségektől?

Hogyan védd meg kutyusod a rettegett betegségektől?

A legveszélyesebb, legalattomosabb betegségek viszont láthatatlanul csapnak le, és mire kiderül a baj, sokszor már késő. Igen, az élősködők által terjesztett kórokról lesz szó.

 

Hol és milyen élősködők jelentenek veszélyt a kutyámra?

 

Az első kérdésre egyszerű a válasz: mindenhol. A kertben tartott kutyusok alapvetően is halmozottan ki vannak téve a csípések veszélyének, ám még a lakásban tartott ebek sem menekülnek. Hiszen amikor leviszed sétálni, a fűből, másik kutyáról ugyanúgy rákerülhet egy veszélyes vérszívó.

 

Hogy pontosan melyek ezek a kicsi, ám annál több problémát okozó gaztevők? A kutyákat főleg a kullancsok, bolhák, szúnyogok és szőrtetvek támadják meg. Míg a bolha viszonylag könnyen észrevehető, hiszen a kutya bőrén él, és az eb vakarózása árulkodó, addig például egy szúnyog csípését jóval nehezebb kiszúrni.

 

Hogyan előzhetem meg, hogy a kutyám potenciális áldozat legyen?

 

Sajnos ezek az élősködők terjesztenek olyan betegségeket is, amelyek halálosak a kutyusokra, és mire felfedezed, már túl késő a gyógyuláshoz. Épp ezért helyezd inkább a hangsúlyt a megelőzésre!

 

A bolhanyakörveket sok kutya kényelmetlennek találja, leszakítja, sőt, akár be is akadhat vele valahová, és megfullad, ha nem veszed észre időben. Szerencsére ma már léteznek sokkal modernebb, kifinomultabb termékek is. A Kutyakajas.hu az Advantix spot-ont ajánlja, amely egy repellens hatású, cseppentős adagolású készítmény. Képes arra, hogy elriassza a vérszívókat, így azoknak esze ágába sem jut majd a te kutyusodat megcsípni!

 

Ráadásul a használata is roppant egyszerű, hiszen csak rá kell cseppenteni a kutya bőrére, aki ezután akár 4 hétig is védelmet élvez!

 

Melyik élősködők által terjesztett betegség jelenti a legnagyobb veszélyt?

 

Mindegyik lehet súlyos, azonban mind közül a szívférgesség a legalattomosabb. Ezt a kórt a fonálféreg lárváival fertőzött szúnyogok terjesztik. Ezek a lárvák a csípés által bejutnak a kutya véráramába, majd kifejlődnek és szaporodni kezdenek. A kifejlett férgek akár 30-40 cm hosszúak is lehetnek!

 

A paraziták vándorolnak a kutya testében, komoly szív- és tüdőelégtelenséget okozva. Mivel azonban a betegség az első fél évben teljesen tünetmentes, így csak vérvétellel, úgynevezett szívféreg teszt segítségével mutatható ki. Pozitív teszt esetén kezdhetsz aggódni: a kezelés rendkívül költséges, hosszadalmas és előrehaladottabb stádiumban már nem is eredményes.

 

Ha nem szeretnéd négylábú barátodat elveszteni egy ilyen szörnyű betegség miatt, akkor inkább figyelj oda a megelőzésre!

 

(x)

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseke...
Bővebben >>