Csángó magyarok Egerben - Egri Hírhatár
. Ma Jácint napja van.
Csángó magyarok Egerben
2011-03-06 07:13:31
Csángó magyarok Egerben

Csángó magyarok Egerben

Tegnap este került megrendezésre a csángó vacsoraest, melyet megelőzött a Ferencesek templomában tartott Szentmise a Magyarfalusi Csángó Magyarokért. A misét a Magyarfaluban született lelkész, Pogár Róbert celebrálta, aki tagja volt annak a csángó küldöttségnek, amely a magyar nyelvű moldvai szentmisékért szólalt fel a Vatikánban.

 

A vacsoraest a Vörös Rák étteremben került megrendezésre. Molnár László magyar oldalról magánemberként fogja össze a csángó magyarok ügyét, akit a csángókkal ápolt kapcsolatról kérdeztünk.

 

Mióta szervezi a szorosabb kapcsolatot a csángó magyarsággal?

 

Kevesebb ideje szervezem, mint ahogy részt veszek benne. Egy megszűnt alapítványtól magánemberként vettem át stafétát. A program 8 éve folyik, amelynek a lényege, hogy felvállaltunk egy csángó települést, a Magyarfalut, hogy hatékonyabban segíthessünk. Ennek köszönhetően személyesebb kapcsolatok kialakítására is sor kerülhetett. Az adományok átadásán kívül nagyon fontosnak tartom, hogy az egriek eljöhetnek velünk Magyarfaluba, ahol olyan életformát, gondolkodást tapasztalhatnak meg, amivel egyszerűen nem lehet betelni.

 

Miben tér el a csángó magyarok gondolkodása a miénktől?

 

Középkori! A mai európai logikus gondolkodásmód ismeretlen, egyszerűen nem is létezik. A hiedelemvilág táplálta gondolkodást nagyon nehéz megérteni. A nyelvújítás kimaradt az ottani magyarok életéből és a régi magyar szavakat, kifejezéseket használják. Csak, hogy egyet említsek: ők nem felszállnak a buszra és beülnek az autóba, hanem felhágnak az autóra, a buszra. A dalaik is nagyon szépek és egyszerűek. A mai világban a régi, egyszerű, tiszta dolgok kezdenek újra értékké válni és az odautazó magyarok először csodálkoznak, majd élvezettel, örömmel figyelik az életüket, a kultúrájukat.

 

Milyen gyakran látogatják meg az egriek a csángókat saját településükön?

 

A biztos utazási program: a Magyarfalusi Napok. Ebben az évben július 1-3-ig tartó programsorozatra busszal megyünk. Akinek kedve van, jöhet velünk! A költségek nem ördöngösek és nagyon nagy élményben lehet része az embernek. A személyes baráti kapcsolatok miatt én gyakrabban járok hozzájuk. Karácsonykor a Halottak Napjára is meghívtak. Ők a szegényeknek ilyenkor főznek. Nem ám úgy, ahogyan mi tesszük: ha eljönnek adunk. A csángók edényekben elviszik az ételt hozzájuk, nehogy megalázzák őket. Legközelebb egy lagziba vagyok hivatalos.

 

A Magyarfaluból érkező, a Magyar Szövetség alelnöke, Polgár László vette át a 250 ezer forintos adományt, amit az egri Szilágyi Erzsébet diákjai és tanárai, valamint más adományozók gyűjtöttek össze.

 

A csángó magyarok nagyon kedves, barátságos emberek, melynek hiteléről és arról, hogy mit jelent nekik Eger adománya Polgár Lászlót kérdeztük:

 

Igaz-e, hogy két csángó ember nem tud úgy egymás mellett elmenni az utcán, hogy egy-két kedves, érdeklődő mondatot ne váltsanak egymással?

 

Ez pontosan így van, de köszönünk az idegennek is, aki a faluba érkezik.

 

Ezek szerint a vendégszeretetükön is látszódik a csángó magyarok kedvessége. Mit jelent Önnek és a csángó magyaroknak Eger segítsége, támogatása?

 

Nagyon sokat jelent! Az elején azt hittük, hogy ha valaki segíteni érkezik hozzánk, akkor egyszer kijön, majd elfelejt. Az egriek különösebb emberek! Már harmadik éve teszik lehetővé ezt az estet, gyűjtést szerveznek a csángó magyarok anyanyelvi oktatásának fennmaradásához.

 

Milyen lehetőségeik vannak arra, hogy a csángó gyerekek magyar nyelven tanuljanak?

 

Megadódott a lehetőség: állami oktatás keretében az iskolában heti 3 órában, és a Csángó Szövetség saját ingatlanjaiban folyó délutáni foglalkozások keretében tanulják az anyanyelvet. 24 településen vagyunk jelen és ahol nincs saját házunk ott bérelünk, hogy a gyerekek tanulhassák az anyanyelvüket.

 

Az est fővédnöke Habis László, Eger polgármestere, aki Eger város önkormányzata és a képviselő testület nevében köszöntötte a jelenlévőket. Az egri polgároknak köszönhetően több éves hagyományról lehet beszélni, amely az értékes kapcsolat és együttműködés életben tartását teszi lehetővé. Nagyszerű eredmény, hogy Magyarfaluban mára minden csángó gyerek tanulhat magyarul, amely szintén az egriek segítségének köszönhető. Az egri önkormányzat hozott egy olyan döntést, hogy egy csángó fiatal tanulmányait finanszírozza és más önkormányzatokat is megkértünk, hogy kövessék a példánkat, melynek eredményeként kisebb-nagyobb települések csatlakoztak hozzánk. Számos egri ember áldozatos munkát végez azért, hogy ezek a programok megvalósulhassanak, a magyar falusi gyerekek sok-sok élménnyel gazdagodjanak, sportolhassanak, hogy őrizzék a magyarságukat - mondta Habis László, aki megnyitotta az estet.

 

A zsúfolásig megtelt teremben a segítőszándék közösségépítő ereje jól látszódott, ahol a vacsoraest alatt felléptek a moldvai magyarfalusiak, énekekkel és táncokkal, Budau Lina vezetésével. Népies humoros prózát mondott Ládás József, Magyarfaluban született gazdálkodó, majd csángó dalokat énekelt Gerák Andrea, Svédországba származott magyar énekes. Csángó táncokat adtak elő az Eszterházy Károly főiskola gyakorlóiskolájának tanulói, valamint a Táltos Néptáncegyüttes kezdő és haladó táncosai. A csángó vacsora a magyarfalusi asszonyok irányításával, részben magyarfalusi alapanyagokból készült. Az est folyamán a Kerekes Együttes tagjai szolgáltatták a zenét.

További híreink
A Tiszába ugrott, nyakát törte a 19 éves magyar válogatott röplabdás
Az nso.hu a szoljon.hu-ra hivatkozva arról számolt be, hogy két nappal a Mikulass Marcellal párosban szerzett U20-as strandröplabda magyar bajnoki címe után, nyakcsigoly...
2018-08-15 09:39:32, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Pokoli tűz Horvátországban: A 40-ből két tűzoltóautó is szénné égett
Tűz ütött ki a horvátországi Omis város közelében szombat délután. Kettő körül egy turisták által kedvelt helyen csaptak fel a lángok, írja a Croatia Week nevű lap.
2018-08-12 10:52:12, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Javaslat Prőhle Gergelynek egy Nemzeti Feljelentéskezelői Hivatal megalapításáról
Voltaképpen már csak egy dolog hiányzik megannyi balsorstól sújtott életünk vígságossá válásához, a szókratészi eudaimonisztikus erkölcs és boldogságtudat e világi kitelj...
2018-08-09 14:00:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Lehet Más a Politika (LMP) több vezető politikusát fegyelmi büntetéssel sújtotta, például Szél Bernadett tár...
Bővebben >>