. Ma Emma napja van.
Csángó magyarok Egerben
2011-03-06 07:13:31
Csángó magyarok Egerben

Csángó magyarok Egerben

Tegnap este került megrendezésre a csángó vacsoraest, melyet megelőzött a Ferencesek templomában tartott Szentmise a Magyarfalusi Csángó Magyarokért. A misét a Magyarfaluban született lelkész, Pogár Róbert celebrálta, aki tagja volt annak a csángó küldöttségnek, amely a magyar nyelvű moldvai szentmisékért szólalt fel a Vatikánban.

 

A vacsoraest a Vörös Rák étteremben került megrendezésre. Molnár László magyar oldalról magánemberként fogja össze a csángó magyarok ügyét, akit a csángókkal ápolt kapcsolatról kérdeztünk.

 

Mióta szervezi a szorosabb kapcsolatot a csángó magyarsággal?

 

Kevesebb ideje szervezem, mint ahogy részt veszek benne. Egy megszűnt alapítványtól magánemberként vettem át stafétát. A program 8 éve folyik, amelynek a lényege, hogy felvállaltunk egy csángó települést, a Magyarfalut, hogy hatékonyabban segíthessünk. Ennek köszönhetően személyesebb kapcsolatok kialakítására is sor kerülhetett. Az adományok átadásán kívül nagyon fontosnak tartom, hogy az egriek eljöhetnek velünk Magyarfaluba, ahol olyan életformát, gondolkodást tapasztalhatnak meg, amivel egyszerűen nem lehet betelni.

 

Miben tér el a csángó magyarok gondolkodása a miénktől?

 

Középkori! A mai európai logikus gondolkodásmód ismeretlen, egyszerűen nem is létezik. A hiedelemvilág táplálta gondolkodást nagyon nehéz megérteni. A nyelvújítás kimaradt az ottani magyarok életéből és a régi magyar szavakat, kifejezéseket használják. Csak, hogy egyet említsek: ők nem felszállnak a buszra és beülnek az autóba, hanem felhágnak az autóra, a buszra. A dalaik is nagyon szépek és egyszerűek. A mai világban a régi, egyszerű, tiszta dolgok kezdenek újra értékké válni és az odautazó magyarok először csodálkoznak, majd élvezettel, örömmel figyelik az életüket, a kultúrájukat.

 

Milyen gyakran látogatják meg az egriek a csángókat saját településükön?

 

A biztos utazási program: a Magyarfalusi Napok. Ebben az évben július 1-3-ig tartó programsorozatra busszal megyünk. Akinek kedve van, jöhet velünk! A költségek nem ördöngösek és nagyon nagy élményben lehet része az embernek. A személyes baráti kapcsolatok miatt én gyakrabban járok hozzájuk. Karácsonykor a Halottak Napjára is meghívtak. Ők a szegényeknek ilyenkor főznek. Nem ám úgy, ahogyan mi tesszük: ha eljönnek adunk. A csángók edényekben elviszik az ételt hozzájuk, nehogy megalázzák őket. Legközelebb egy lagziba vagyok hivatalos.

 

A Magyarfaluból érkező, a Magyar Szövetség alelnöke, Polgár László vette át a 250 ezer forintos adományt, amit az egri Szilágyi Erzsébet diákjai és tanárai, valamint más adományozók gyűjtöttek össze.

 

A csángó magyarok nagyon kedves, barátságos emberek, melynek hiteléről és arról, hogy mit jelent nekik Eger adománya Polgár Lászlót kérdeztük:

 

Igaz-e, hogy két csángó ember nem tud úgy egymás mellett elmenni az utcán, hogy egy-két kedves, érdeklődő mondatot ne váltsanak egymással?

 

Ez pontosan így van, de köszönünk az idegennek is, aki a faluba érkezik.

 

Ezek szerint a vendégszeretetükön is látszódik a csángó magyarok kedvessége. Mit jelent Önnek és a csángó magyaroknak Eger segítsége, támogatása?

 

Nagyon sokat jelent! Az elején azt hittük, hogy ha valaki segíteni érkezik hozzánk, akkor egyszer kijön, majd elfelejt. Az egriek különösebb emberek! Már harmadik éve teszik lehetővé ezt az estet, gyűjtést szerveznek a csángó magyarok anyanyelvi oktatásának fennmaradásához.

 

Milyen lehetőségeik vannak arra, hogy a csángó gyerekek magyar nyelven tanuljanak?

 

Megadódott a lehetőség: állami oktatás keretében az iskolában heti 3 órában, és a Csángó Szövetség saját ingatlanjaiban folyó délutáni foglalkozások keretében tanulják az anyanyelvet. 24 településen vagyunk jelen és ahol nincs saját házunk ott bérelünk, hogy a gyerekek tanulhassák az anyanyelvüket.

 

Az est fővédnöke Habis László, Eger polgármestere, aki Eger város önkormányzata és a képviselő testület nevében köszöntötte a jelenlévőket. Az egri polgároknak köszönhetően több éves hagyományról lehet beszélni, amely az értékes kapcsolat és együttműködés életben tartását teszi lehetővé. Nagyszerű eredmény, hogy Magyarfaluban mára minden csángó gyerek tanulhat magyarul, amely szintén az egriek segítségének köszönhető. Az egri önkormányzat hozott egy olyan döntést, hogy egy csángó fiatal tanulmányait finanszírozza és más önkormányzatokat is megkértünk, hogy kövessék a példánkat, melynek eredményeként kisebb-nagyobb települések csatlakoztak hozzánk. Számos egri ember áldozatos munkát végez azért, hogy ezek a programok megvalósulhassanak, a magyar falusi gyerekek sok-sok élménnyel gazdagodjanak, sportolhassanak, hogy őrizzék a magyarságukat - mondta Habis László, aki megnyitotta az estet.

 

A zsúfolásig megtelt teremben a segítőszándék közösségépítő ereje jól látszódott, ahol a vacsoraest alatt felléptek a moldvai magyarfalusiak, énekekkel és táncokkal, Budau Lina vezetésével. Népies humoros prózát mondott Ládás József, Magyarfaluban született gazdálkodó, majd csángó dalokat énekelt Gerák Andrea, Svédországba származott magyar énekes. Csángó táncokat adtak elő az Eszterházy Károly főiskola gyakorlóiskolájának tanulói, valamint a Táltos Néptáncegyüttes kezdő és haladó táncosai. A csángó vacsora a magyarfalusi asszonyok irányításával, részben magyarfalusi alapanyagokból készült. Az est folyamán a Kerekes Együttes tagjai szolgáltatták a zenét.

További híreink
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szórakoztató központot ígér a budapestieknek – és még közpénz se...
2024-04-18 17:49:40, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tűnnek fel. Nem véletlen, ugyanis ezek már bizonyítottak, tart...
2024-04-12 14:15:10, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal ki...
Bővebben >>