. Ma Márk napja van.
Az EKVI harminc éve
2011-10-19 16:53:33
Az EKVI harminc éve

Az EKVI harminc éve

30 éves fennállását ünnepli a napokban az EKVI, vagyis az Egri Közszolgáltatások Városi Intézménye. A statisztikai létszámot tekintve a szervezetnek 111 alkalmazottja van, továbbá 47 létesítmény pénzügyi-gazdálkodási és műszaki-karbantartói feladatait látja el.

 

 

 

 

 

 

 

Október 19-én az EKVI létrehozásának 30. évfordulójáról tartottak sajtótájékoztatót a Bem tábornok utcán található székházban, ahol az illetékesek értékelték és összegezték az elmúlt időszakot.

 

1981. január 1-én alakult meg az Alsófokú Oktatási Intézmények Gazdasági-Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezete, amely az EKVI első elődjének tekinthető. A kezdetben kis létszámmal működő társaság a ’80-as években fokozatosan, lépésről lépésre alakította ki a szervezet működéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételeket.

 

1993. január 1-től a GAMESZ Városi Ellátó Szolgálat néven folytatta tovább tevékenységét. Ekkor már több mint 60 fővel látta el feladatát.

 

2008-ban a „Minőség és megújulás” program keretein belül a városi közgyűlés az egri városi intézmények integrációjáról döntött. Ennek eredményeképpen a városban működő intézmények zöme, szakmai önállóságuk és felelősségük megőrzése mellett, a Városi Ellátó Szolgálat jogutódjaként a 2009. január 1-én létrehozott Egri Közszolgáltatások Városi Intézménye (EKVI) gazdálkodási körébe került.

 

Az integráció célja az volt, hogy városi összintézményi szinten érvényesüljön a törvényesség, a szabályosság és az egységes gazdálkodás.

 

Négy könyvviteli, pénzügyi csoport alakult az intézmények számviteli pénzügyi és gazdálkodási feladatainak ellátására. A statisztikai létszámot tekintve az EKVI-nek jelenleg 111 alkalmazottja van, közülük 14-en több mint 20 éve dolgoznak itt. Napjainkban 47 létesítmény háttérintézményeként működik, ellátja azok pénzügyi-gazdálkodási és műszaki-karbantartói feladatait, továbbá pénzgazdálkodási ajánlásokat fogalmaz meg számukra.  Eger Megyei Jogú Város költségvetésének közel 50 %-át (nagyjából 8 milliárd Ft) kezeli.


Az adminisztráció területén olyan átlátható és szabályozott rendszert vezettek be, amely biztonságérzetet ad az intézményeknek, továbbá állandó megfigyelést tesz lehetővé az önkormányzat számára.

 

A korszerű technológiák alkalmazásával nőtt a beépített ellenőrzés hatékonysága, a könyvviteli pénzügyi rendszer szabályossága és rugalmassága. A rendszer erős kontrollt tud garantálni a költségvetés teljesítése kapcsán és a pénzmozgások területén is. Az integráció a vagyontárgyak egységes szemléletű és rendszerű nyilvántartását tette lehetővé, ezáltal megnőtt a vagyonvédelem hatásfoka.

 

A 30 év alatt a vezető személye nem változott. A megalapítás óta Molnár László áll az intézmény élén.

 

Ahogy Molnár László igazgató elmondta: Ez a 30 év csak kimondva tűnik soknak. Az intézmény elődje, a GAMESZ annakidején egy városi tanácsi határozat eredményeképpen jött létre, azonban tartalommal és formai jelleggel neki kellett megtöltenie. Igazgatóként az a hitvallása, hogy szükséges az, hogy az alkalmazottak szakszerűen és jól végezzék a munkájukat. Ennek pedig az lehet az elégséges feltétele, ha megteremtik a munkahelyhez való tartozás és szoros kötődés érzését. Olyan kollégái voltak és vannak, akikkel élvezet a közös munka, mind emberileg, mind szakmailag. Az intézmény szinte egy nagy családként működik. A vezető úgy véli: Megtiszteltetés, hogy alapító igazgatóként már 30 éve állhat az EKVI élén. Szerinte mindez jelentős mértékben annak köszönhető, hogy a mindenkori hatalom külön tudta választani a politikát és a szakmai tevékenységeket. A városnak egyetlen esetben sem kellett pótlólagos forrásokkal ellátni az intézményt. Ha szükséges volt, az EKVI mindig a saját felhalmozott tartalékaihoz nyúlt. Molnár László hozzátette még: Véleménye szerint a közszférában dolgozó embernek mindig az aktuális hatalmat és a helyi közösséget, vagyis az EKVI esetében Eger városát kell szolgálnia. A vezető munkájában lényeges, hogy az illető függetlenítse magát saját nézeteitől, kellő messzeségben kell elhelyezkednie a politikától, tehát igazából se közel, se távol. A város vezetése kapcsán fontosnak tartja, hogy Eger nincs eladósodva, ez pedig arra utal, hogy a közéleti szereplők szét tudják választani a politikai csatározásokat és a gazdasági biztonságot. Bár a közpénzekkel kapcsolatos tevékenységek esetében a korrupció sajnos sokszor jelen van, az ő esetében ennek még a gyanúja sem merült fel soha.

 

Habis László Eger Megyei Jogú Város polgármestere kifejtette: Az EKVI a gazdasági-politikai környezet folyamatosan változó viszonyai között is talpon tudott maradni, túlélt nyolc választási ciklust. Ez az intézmény tudja biztosítani saját működését, fenn tudja tartani magát, továbbá jól tudja lekötni saját pénzeszközeit. Az EKVI különböző tevékenységekkel való foglalkozása az igazgató színes egyéniségét és hozzáértését, valamint a munkatársak kiváló szakmai tudását tükrözi. A polgármester reményeit fejezte ki arra vonatkozólag, hogy az EKVI a jövőbeni változásokhoz is képes lesz alkalmazkodni, és sikerül megőriznie azt a jelenlegi szervezeti kultúrát és struktúrát, amely most is a város javát szolgálja.

 

Az EKVI október 21-én, pénteken tartja fennállása 30. születésnapjának zártkörű jubileumi ünnepséget. Nemes Róbert képei itt nézhetőek meg.

 

Barczi Balázs

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munká...
Bővebben >>