. Ma Auguszta napja van.
A kő marad
2011-12-17 08:22:04
A kő marad

A kő marad

A Felnémeti Civil Kerekasztal szerevezésében emléktáblát avattak, illetve emlékkövet állítottak és szenteltek fel pénteken a késő délutáni órákban a 750 éves Felnémet lakói és vendégei a Hősök parkjában.

 

A cudar időjárás ellenére jópár érdeklődő kísérte figyelemmel a jubileumra felállított emlékkő és tábla avatását. A felszentelés után Gál Sándor tartott rövid ünnepi beszédet, Wass Albert sorait idézve kijelentette: a kő marad!

 

Tiszteletünket fejezzük ki ezzel az emlékhellyel azok előtt, akik előttünk éltek Felnémeten, akár itt születtek, akár bevándoroltak legyenek is – mondta a szónok.

 

A Bükki Nemzeti Park épületében a Pacsirta Dalkör Adventi énekeivel folytatódott a műsor, majd Rázsi Botond alpolgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Mint mondta, nagy öröm számára, hogy Felnémeten érezhetően aktivizálódik a lakosság és egyre több közös program, esemény tarkítja az itt lévők életét.

 

Sajnos az időjárás miatt a hang hagy némi kívánnivalót maga után.

Ezért megértésüket kérjük.

 

A köszöntő után Gál Sándor tartott rövid áttekintést a település történetéből. Kiderült, hogy Eger vár eleste után, mintegy 110 évig lakatlan volt a korábban évszázadokig gazdag település, míg az 1700-as évek elején az újratelepítést követően éledhetett újra Felnémet.

 

A Rákóczi szabadságharc alatt ugyan sokan elmenekültek, de tíz család itt maradt, biztosítva a folytonosságot – tudhatta meg a hallgatóság.

 

Gál Sándor arról is szólt, hogy jubileum okán, a közeljövőben jelenik meg a település történetét igényesen feldolgozó kiadvány.

 

Az érdekes előadás alatt forralt borral, illetve teával kedveskedtek a szervezők a hallgatóknak. Peterdi Gábor képei.


Együttműködők:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, Felnémeti Gondozási Központ, Egri Kulturális és Művészeti Központ

További híreink
Civilek az EU-ban
Lotz Károly ex-miniszter, Csepel Díszpolgára, az OECD magyarországi nagykövete arról beszélt egy múlt heti, társadalmi párbeszéd témájában összehívott fórumon, hogy milye...
2014-10-08 20:34:57, Hírek, Vélemény Bővebben
Az Abszurd Magyar Foci
Most az van, hogy megint csak ülök itt Pécs szélén, ebben a kicsic szobában. Előttem egy Ronaldinho poszter, egy gimnáziumi osztálytabló, egy emléklap a Buzánszky Kupáról...
2014-10-06 10:34:26, Hírek, Vélemény Bővebben
Madárnyelven
Tanmese a barázdabillegetőről,. aki most a csizmát...
2014-10-04 21:58:46, Hírek, Vélemény Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>